CARAGOLS


CULTIU
PROPIETAS
HISTORIA
SANT MARC A SINEU
RECEPTES



HELICICULTURA
L’helicicultura és la tècnica ramadera d'obtenir caragols, generalment terrestres. Els principals productes que s'obtenen dels caragols són la carn, amb alt contingut en proteïnes; els ous, amb què es fa una espècie de caviar blanc; i les baves, últimament són utilitzades en cosmètica amb resultats pocs fiables
Malgrat que la recollida de caragols silvestres ja la practicava intensament durant la prehistòria la cria amb el cicle de cria complet és una branca recent de la ramaderia.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Helicicultura




PROPIETATS

En l’antiguitat se li van atribuir al cargol diverses propietats terapèutiques. S’utilitzava tant per a ús extern com intern. Com a ús intern va ser utilitzat durant un temps en la teràpia popular, fins i tot a finals del segle passat. La seva decocció, molt rica en substàncies mucilaginoses, es considerava òptima com expectorant i s’aplicava als que patien tuberculosi.


El caragol també va ser considerat com un antídot excel · lent contra la indigestió. Es van inventar remeis i diferents receptes per a les afeccions d’estómac, També s’ha evidenciat la fama dels cargols com afrodisíac causa a l’anàlisi del contingut d’albúmina que posseeixen.


S’ha demostrat que la bava de cargol, que conté una substància activa denominada helicina, és capaç de protegir mucoses i epitelis i, en conseqüència, s’han començat a comercialitzar cremes elaborades a força de bava de cargol per a fins cosmètics.






El caragol ofereix propietats nutritives atípiques, una carn molt pobra en greixos (des de 0,5 a 0,8%) si la comparem amb la d’altres animals com la vedella o el pollastre (al voltant del 12%). A més, la de cargol és una carn que aporta poques calories, de 60 a 80 per 100 grams, i és important afegir que és rica en proteïnes d’alt valor biològic (entre 12 i 16%) i que aporta substàncies minerals (aproximadament 1, 5%). Quant al seu contingut mineral, que oscil · la entre el 1,3% i el 1,5%, el magnesi i el potassi són els elements que més abunden, seguits pel sodi i el calci, i també destaca el ferro.
http://caracolesmarin.es/ca/propiedades-del-caracol



BREU HISTORIA DEL CARAGOL

Per les restes trobades en jaciments arqueològics, sabem que a la prehistòria ja es menjaven cargols. Però, si alguna civilització ha destacat per l’ aplicació dels cargols a la cuina, aquesta és la romana. Potser no els posaven sobre una llauna, però els romans, fa dos mil·lennis, ja eren uns grans consumidors de cargols. Plini el Vell (23-79) va dedicar moltes pàgines de la seva ‘Història natural’ a parlar de les propietats d’aquests mol·luscs. 


En va destacar qualitats terapèutiques (estaven especialment indicats per curar les migranyes) i en va distingir diferents espècies segons la procedència. També va descriure els vivers que tenien molts romans, sobretot a la Gàl·lia, i detalla les dietes que usaven per engreixar-los, com una en la qual se’ls alimentava amb una mescla de farina i vi.

VARIETATS

Els caragols de terra (també anomenats cargols) són mol·luscs gastròpodes de l'ordre dels pulmonats, que han desenvolupat un pulmó per a respirar l'aire atmosfèric.

El caragol terrestre més gros és el caragol gegant africà (Achatina fulica) de fins a 38 cm de diàmetre i que pot pesar un quilo.


SAN MARC A SINEU

Les dites populars recorden que menjar caragols el 25 d’abril evita ‘ser tocats‘, és a dir, patir malalties com l’embòlia o l’ictus.


Òbviament només es tracta d’una dita de la cultura popular, però és cert que aquests mol·luscs són molt saludables: aporten el 98% dels aminoàcids essencials, són rics en minerals (ferro, magnesi, fòsfor, potassi, seleni, sodi…), tenen pocs greixos,  i només entre 60 i 80 calories per cada 100 grams (menys que la majoria de carns, i al mateix nivell que la majoria de peix que puguem consumir). A més, a Sineu i a Mallorca en general es solen consumir amb allioli (i tant l’all com l’oli d’oliva verge que s’empra per fer-lo són part de la dieta mediterrània).


El vi negre és indispensable per gaudir d’una bona platada de cargols. Ja ho diu una altra dita: El caragol neix amb aigua i mor amb vi. I amb el xubec que pega després de dinar de cargols i beure les corresponents tassonades de vi, fer s’horeta (migdiada) és més que desitjable.




RECEPTES


Els caragols cuinats és una recepta típica de Mallorca[1][2] Els ingredients que la componen a més del caragols són la sal, herbes culinàries com el fonoll, la menta, el moraduix, la tarongina i el llorer també la ceba els alls la sobrassada, la xulla, la botifarra i l'oli. La seva preparació consisteix a bullir els caragols, afegir el fonoll i les altres herbes i fer un sofregit amb ceba i all i afegir les carns i sobrassada.

RECEPTE MALORQUINA
Ingredients:
2 quilos de caragols
Un manat d'herbes (fonoll, herbasana, api, orenga, llorer i melissa)
Un bocí de pernil
Un bocí de costella
Un bocí de sobrassada
1 o 2 botifarrons
2 patates
2 cebes
2 tomàtigues madures
1 pebre coent
1 cullerada de pa rallat
½ tassó de vi blanc
Sal i pebre bo
Elaboració:
Omplir una olla amb aigua i abocar els caragols ja nets, quan bullin escórrer i tornar a posar en l'olla amb aigua neta, sal, el manat d'herbes i el pebre coent. Els bullim.
En una altra paella posar oli i sofregir la costella, a continuació, la ceba tallada petita, la tomàtiga rallada, el pernil, el botifarró i la sobrassada. Afegir un polsim de sal, no massa, posar el vi blanc i deixar reduir.
Incorporem el sofregit a l'olla dels caragols. A la mitja hora de cocció s'introdueixen les patates i es deixa coure aproximadament entre una hora i una hora i mitja. Abans d'apagar el foc, s'incorpora el pa rallat per espessir el brou.
Servim acompanyats  de allioli.

RECEPTA

Frit de caragols.

Ingredients: per 4 persones

1 manat de cebes tendres.

1 tomàtiga de ramillet

4 carxofes ( si pot esser negres )

50 grams pitxos (xítxeros, pèsols)

2 porros tendres

1 manat de fonoll

1 prebe vermell

4 patates

2 kg de caragols

Sal, oli,4 alls, pebre bo, moraduix  i 1 fulla de llorer (coent al gust, 1 pebre picant)

Elaboració;

Dins una pella, posar oli, la tomàtiga pelada, les cebes i el porros, i fer el sofregit, posa les especies per donar gust.

Sense acabar de coura, afegeix el rebre, els pitxos,  les carxofes , el fonoll i les herbes aromàtiques.

A part tindrem les patates a quadradets, i les fregirem a part.

El Caragols, també cuinats a part, amb les herbes aromàtiques pròpies, els anirem traguen de la closca de un a un.

Un minut abans de server, i mesclarem la patata frita del moment i els caragols. Donar una volta i posar al plat.

Bon profit.




Comentarios