Menjar caragols per Sant Març, una moda antiga que actualment està en voga. Aquesta tradició està molt arrelada, al Poble Real de Sineu, d'on el sant és el patró. Diuen que això de menjar caragols aquest dia, és tan antic com els refranys que diuen "Qui menja caragols per Sant Marc, tindrà salut de franc, o qui menja caragols per Sant Marc, no serà tocat.
Però en realitat, els caragols ja es consumien des de l'edat de bronze, segons algunes troballes, a vora dels jaciments d'aquella època. En Plini el vell, ja contava durant l'època romana, que els caragols eren beneficiosos, per problemes de l'estómac o per la tossina. Actualment, forma part de la cuina mediterrània i la francesa, però no a la resta del món.
El cas és que els caragols, tenen entre altres propietats, les que potencien el sistema immunitari, tenen efectes antiinflamatoris, i antioxidants, i també propietats anticancerígenes. A part dels àcids grassos essencials, també tenen minerals com el magnesi, seleni, ferro, i calci. A més tenen vitamines com la E, A, K i la B12.
També s'utilitzen, per elaborar productes medicinals per la pell entre d'altres. Els beneficis que se'ls atribueixen a les dites, per les festes de Sant Marc, deu ser cosa miraculosa.
De totes maneres ja ho diuen, que s'han de consumir en nombre senar, i tenen tota sa raó del món. Des de la feinada necessària, tant pel cultiu, com la preparació per cuinar-los, i una vegada dins el plat per menjar-los, fa falta paciència de treure'ls d'un en un, a canvi de la petita mossegada que tenen. Si els menges a poc a poc, delectant el gust, i a més ets capaç de dur el compte dels menjats, segur que en tanta paciència mai quedaràs tocat.
De les 4000 varietats de caragols, just se'n consumeixen un parell, que jo les resumiria amb el nom corren com són els bovers, les caragoles, caragoles de garriga que ja no en troben, i els caragolins. Però avui els més abundants actualment són els de granja.
Si tens interès per conèixer més informació, podràs llegir com cultivar-los, Helicicultura, les propietats, o la història. La tradició de Sant Marc a Sineu, i la recepta del frit de caragol, o una altra tradicional, que a cada casa tenen la seva.
Tot això i molt més, pitjant els enllaços.
***
CULTIU
PROPIETATS
BREU HISTÒRIAVARIETATS
SANT MARC A SINEU
RECEPTES

***
CULTIU
HELICICULTURA
L’helicicultura és la tècnica ramadera
d'obtenir caragols, generalment
terrestres. Els principals productes que s'obtenen dels caragols són la carn, amb alt contingut en proteïnes; els ous, amb
què es fa una espècie de caviar blanc; i les baves,
últimament són utilitzades en cosmètica amb resultats poc fiables.
Malgrat que la recollida de caragols silvestres ja la practicava intensament durant la prehistòria la cria amb el cicle de cria complet és una branca recent de la ramaderia.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Helicicultura
PROPIETATS
En l’antiguitat se li van
atribuir al caragol diverses propietats terapèutiques. S’utilitzava tant per a
ús extern com intern. Com a ús intern va ser utilitzat durant un temps en la
teràpia popular, fins i tot a finals del segle passat. La seva decocció, molt
rica en substàncies mucilaginoses, es considerava òptima com expectorant i
s’aplicava als que patien tuberculosi.
El
caragol també va ser considerat com un antídot excel·lent contra la
indigestió. Es van inventar remeis i diferents receptes per a les afeccions
d’estómac, També s’ha evidenciat la fama dels caragols com afrodisíac causa a
l’anàlisi del contingut d’albúmina que posseeixen.
S’ha
demostrat que la bava de caragol, que conté una substància activa denominada
helicina, és capaç de protegir mucoses i epitelis i, en conseqüència, s’han
començat a comercialitzar cremes elaborades a força de bava de caragol per a
fins cosmètics.
El caragol ofereix propietats nutritives atípiques, una carn
molt pobra en greixos (des de 0,5 a 0,8%) si la comparem amb la d’altres
animals com la vedella o el pollastre (al voltant del 12%). A més, la de caragol
és una carn que aporta poques calories, de 60 a 80 per 100 grams, i és
important afegir que és rica en proteïnes d’alt valor biològic (entre 12 i 16%)
i que aporta substàncies minerals (aproximadament 1, 5%). Quant al seu
contingut mineral, que oscil·la entre l'1,3% i l'1,5%, el magnesi i el
potassi són els elements que més abunden, seguits pel sodi i el calci, i també
destaca el ferro.
http://caracolesmarin.es/ca/propiedades-del-caracol
****
BREU HISTÒRIA DEL CARAGOL
Per les restes trobades en jaciments arqueològics,
sabem que a la prehistòria ja es menjaven cargols. Però, si alguna civilització
ha destacat per l’ aplicació dels cargols a la cuina, aquesta és la romana.
Potser no els posaven sobre una llauna, però els romans, fa dos mil·lennis, ja
eren uns grans consumidors de cargols. Plini el Vell (23-79) va dedicar moltes
pàgines de la seva ‘Història natural’ a parlar de les propietats d’aquests
mol·luscs.
En va destacar qualitats terapèutiques (estaven
especialment indicats per curar les migranyes) i en va distingir diferents
espècies segons la procedència. També va descriure els vivers que tenien molts
romans, sobretot a la Gàl·lia, i detalla les dietes que usaven per
engreixar-los, com una en la qual se’ls alimentava amb una mescla de farina i
vi.
***
VARIETATS
El caragol terrestre més gros és el caragol gegant africà (Achatina fulica) de fins a 38 cm de diàmetre i que pot pesar un quilo.
***
SAN MARC A SINEU
Les dites populars recorden
que menjar caragols
el 25 d’abril evita ‘ser tocats‘,
és a dir, patir malalties com l’embòlia o l’ictus.
Òbviament, només es tracta
d’una dita de la cultura popular, però és cert que aquests mol·luscs són molt saludables: aporten
el 98% dels aminoàcids essencials, són rics en minerals (ferro, magnesi,
fòsfor, potassi, seleni, sodi…), tenen pocs greixos, i només entre 60 i
80 calories per cada 100 grams (menys que la majoria de carns, i al mateix
nivell que la majoria de peix que puguem consumir). A més, a Sineu i a Mallorca
en general se solen consumir amb allioli (i tant l’all com l’oli d’oliva verge que s’empra
per fer-lo són part de la dieta mediterrània).
El vi negre és indispensable per
gaudir d’una bona platada de cargols. Ja ho diu una altra dita: El
caragol neix amb aigua i mor amb vi. I amb el xubec que pega després de
dinar de cargols i beure les corresponents tassonades de vi, fer s’horeta (migdiada) és
més que desitjable.
***
RECEPTES
***
RECEPTA MALLORQUINA
Ingredients:
2 quilos de caragols
Un manat d'herbes (fonoll, herba-sana,
api, orenga, llorer i melissa)
Un bocí de pernil
Un bocí de costella
Un bocí de sobrassada
1 o 2 botifarrons
2 patates
2 cebes
2 tomàtigues madures
1 pebre coent
1 cullerada de pa ratllat
½ tassó de vi blanc
Sal i pebre bo
Elaboració:
Omplir una olla amb aigua i abocar els
caragols ja nets, quan bullin escórrer i tornar a posar en l'olla amb aigua
neta, sal, el manat d'herbes i el pebre coent. Els bullim.
En una altra paella posar oli i sofregir
la costella, a continuació, la ceba tallada petita, la tomàtiga ratllada, el
pernil, el botifarró i la sobrassada. Cal afegir un polsim de sal, no massa, posar
el vi blanc i deixar reduir.
Incorporem el sofregit a l'olla dels
caragols. A la mitja hora de cocció s'introdueixen les patates i es deixa coure
aproximadament entre una hora i una hora i mitja. Abans d'apagar el foc,
s'incorpora el pa ratllat per espessir el brou.
Servim acompanyats d'allioli.
****
RECEPTA
Frit de caragols.
Ingredients: per 4 persones
1 manat de cebes tendres.
1 tomàtiga de ramillet
4 carxofes (si pot ser negres )
50 grams pitxos (xítxeros, pèsols)
2 porros tendres
1 manat de fonoll
1 pebre vermell
4 patates
2 kg de caragols
Sal, oli,4 alls, pebre bo, moraduix i 1 fulla de llorer (coent al gust, 1 pebre picant).
Elaboració;
Dins una pella, posar oli, la tomàtiga pelada, les cebes i els porros, i fer el sofregit, posa les espècies per donar gust.
Sense acabar de coure, afegeix el pebre, els pitxos, les carxofes, el fonoll i les herbes aromàtiques.
A part tindrem les patates a quadradets, i les fregirem a
part.
Els Caragols, també cuinats a part, amb les herbes aromàtiques
pròpies, els anirem traguen de la closca d'un a un.
Un minut abans de server, i mesclarem la patata frita del
moment i els caragols. Donar una volta i posar al plat.
Bon profit.
Comentarios
Publicar un comentario