LA GARROVA, val el seu pes amb or.

A Mallorca, sempre s’ha tingut, com a germana pobre. S’utilitzava per donar menjar als animals,  que o be pasturaven baix el arbres, tudant la mitat de la producció. Altres vegades es recollien amb fullaca i per posar a la menjadora dels cavalls, ovelles o fins i tot porcs. També  utilitzada amb l’elaboració de pinsos  per ovella.

D’altra banda, hi ha molta llegenda en la seva historia gastronòmica. Deien que servia per fer el ja famós Palo (per el seu color negra)  També per fer cafè, o xocolata en pla d’estafa.

Tot això ha anat canviant,  a partir del  descobriment per la industria química de les propietats del garrofí (la llavor)  que a mes sempre ha tingut un valor noble, des de temps antics utilitzat com a mesura de pes per les joies. (al voltant de 0.2 grams). Mira per on.

Però de menjar per pobres a passat a esser  molt valorat per les seves propietats,  digestives, nutricionals i fins i tot medicinals, basta llegir a continuació totes les seves avantatges  ja sigui en farina com en Jarabe o en pols  soluble  per enriquir les begudes calentes  substituint als cacaos.

 

També trobaràs un parell de receptes tant dolces com salades  per fer des de un pa fins a uns Biscuits.

El cas que ha passat de esser un aliment barat i mal vist a esser un aliment  ben pagat i molt apreciat



RECEPTA

Coca de caqui i garrova

 

3 o 4 ous

120 gr sucre

Mig tassó d'oli

Un iogurt natural

4 o 5 caquis

250 gr  farina

1 sobre de llevadura

2 culleretes de farina de garrova.

 

Separar el blanc i el vermell de l'ou.

Mesclar el vermell amb el sucre. Passar el turmix amb els caquis, afegir l'oli, el iogurt i la garrova. Mesclar-ho tot. Afegir la farina i la llevadura. Pujar els ous i afegir a la mescla anterior. Mesclar. Posar dins un motllo i ficar en el forn.

                                                            Aquesta la he tastada

PER MES INFORMACIO:

-Les principals propietats nutricionals de la garrova.

-El cacau de la garrova.

-XAROP.

-FARINA DE GARROVA

-GARROFI.

-MESURE DE PES.

-RECEPTES.



Les principals propietats nutricionals de la garrova.

La farina de garrofa conté:

·                   40-50% de sucres naturals (fructosa, glucosa, maltosa i sacarosa), de manera que és un aliment energètic amb sucres de curta durada.

·                   11% de proteïnes. És molt rica en l’aminoàcid essencial triptòfan, que és precursor de la serotonina, una substància que ens proporciona sensació de relaxació i tranquil·litat.

·                   Menys del 2% de greixos, molt poc, sobretot si ho comparem amb el 23% del cacau pur.

Minerals

De la mateixa manera que el cacau, conté quantitats significatives de minerals:

·                   Ferro. Proporcionalment en pes més que la carn de vedella.

·                   Calci. També en pes més que la llet de vaca.

·                   Magnesi.

Però la gran diferència amb el cacau és que la garrofa no conté àcid oxàlic, una substància que actua com a “lladre” de minerals i impedeix l’absorció intestinal del ferro i del calci.

Vitamines

Incorpora algunes vitamines:

·                   Principalment la provitamina A (bona per a la vista)

·                   Algunes vitamines del grup B (B1, B2, B3, bones per al sistema nerviós)

·                   Vitamina D (responsable de la fixació del calci als ossos).

Es tracta d’un aliment sense gluten i, per tant, és apta per a celíacs.

Llegir mes pitjant l'enllaç d'abaix:

https://etselquemenges.cat/rebost/la-garrofa


El cacau de la garrova.

La garrofa, igual que el cacau, és rica en triptòfan, un aminoàcid precursor de la serotonina, la nostra hormona del benestar i felicitat, d’allí que el seu consum ens proporcioni plaer i una sensació reconfortant tant en boca com a nivell emocional.

 No obstant això, a diferència del cacau, la garrofa té l’avantatge de no crear addicció ja que no conté teobromina (o altres substàncies estimulants) i és per això que es recomana tant a nens com a adults, a l’hora de buscar “desenganxar-se” de la necessitat de prendre la seva dosi-dependència de xocolata diària. 

No obstant això, les dues opcions són interessants i es poden alternar si la seva procedència és de qualitat i el seu consum, moderat.

Llegir mes pitjant l'enllaç:

https://www.bioecoactual.com/ca/2018/09/16/la-garrofa/



XAROP

Aquest xarop és molt valorat en països com Turquia, on es ven a les farmàcies com antitussigen, per a la prevenció de bronquitis, asma o calmant del mal de coll. També s’aplica per a l’anèmia, els ossos i l’estrès. I és que la garrofa té una àmplia gamma de minerals, com calci, magnesi, fòsfor, ferro, potassi, coure, manganès, seleni i zinc. També és molt abundant en vitamines del grup B com B1, B2, B3, B6, B9 i en betacarotens. Aporta un 10% del seu pes en proteïnes riques en triptòfan i mancats de gluten. Quasi no conté greixos.

llegir mes pitjant l'enllaç:

https://www.bioecoactual.com/ca/2019/01/09/xarop-garrofa-propietats-

i-avantatges/


FARINA DE GARROVA

Gràcies a questes propietats la farina de garrofa frena la acció dels radicals lliures, redueix els nivells de glucosa a la sang i n’equilibra el pH, va bé contra l’estrenyiment, cuida el nostre sistema cardiovascular, és un aliment energètic, enforteix els ossos i les dents, ajuda a combatre el cansament, afavoreix el sistema immunològic, cuida de la nostra pell, cabell i ungles, beneficia la flora intestinal (té un efecte prviotic), millora el tó muscular i neuronal, millora la memòria, evita la formació de pedres als ronyons, afavoreix la formació de glòbuls vermells ajudant a prevenir l’anèmia.

Per totes aquestes propietats és un bon aliment durant l’etapa de creixement i per a persones que realitzen esport o una activitat física i mental.

Llegeix mes pitjant l'enllaç:

http://receptesvegetarianes.com/les-propietats-de-la-farina-de-garrofa/




GARROFI.

"La goma de garrofí? És un producte que la gent no coneix però que segur que arribarà a les cases quan la gent vegi que pot fer una beixamel sense afegir-hi farina i sense gluten."

Llegir mes pitjant l'enllaç:

https://www.ccma.cat/324/la-garrofa-un-producte-km0-que-pot-substituir-la-xocolata/noticia/2915958/


MESURE DE PES.

Les llavors del seu fruit són de pes força uniforme, al voltant dels 0,2 grams cadascuna; s'utilitzaven en l'antiguitat per a pesar joies i gemmes, del seu nom en grec antic κεράτιον (Keration) prové el mot quirat, mesura encara avui vigent en joieria.

Llegir mes pitjant l'enllaç:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Garrofer


EL QUILATE COMO UNIDAD DE MASA

Y, sin embargo, esta especie esconde en sus ramas tortuosas un secreto relacionado con la alta joyería. Resulta que la vaina del algarrobo (la algarroba) contiene semillas de gran dureza, resistentes y longevas. Como además son de extraordinaria uniformidad en su peso y tamaño, se usaron en lo antiguo como pesas finas para sustancias ligeras. Imaginaos comprando pimienta pulverizada en un mercado de la antigüedad. El mercader de especias coloca la porción de pimienta en un platillo de la balanza, y va añadiendo en el otro leves e iguales semillas de algarrobo hasta equilibrarlos exactamente. Y vosotros os volvéis a casa satisfechos con la justicia de la compra de aquel oro negro venido de Oriente.

LLegir mes pitjant l'enllaç:
https://lilemus.wordpress.com/2017/01/27/el-exacto-algarrobo-sobre-la-etimologia-de-quilate/


RECEPTES

PA DE GARROVA

INGREDIENTS

  • 500g de farina d’espelta o d´una altre classe al seu gust
  • 50g de farina de garrofa. 2 cullerades d’oli de gira-sol
  • 1 cullerada de sucre de canya
  • 2 tassons d’aigua
  • 1 llevat fresc
  • 1 ou
  • si es vol podem afegir fruits secs, pipes, nous … i una mica de sal
BISCUIT DE  GARROVA

Ingredients: 100g de farina d’arròs, 25g de farina de garrofa, 75ml d’oli de coco o de Girasol, 4 cullerades grans de sirop de garrofa, 1 cullerada petita de goma de garrofí, 1/3 de llevat i 1 pessic de sal.

Preparació: encendre el forn a 150º. Barrejar bé les farines, el llevat i la sal. Reservar. Després barregem l’oli de coco o de Girasol amb el sirop i la goma de garrofí. Incorporem la mescla de farines que havíem reservat. Ho ficarem tot en un motlle apte per a forn prèviament greixat i enfarinat. Cuinarem aproximadament uns 40 minuts. Deixem refredar i llestos per menjar.


Llegir mes pitjant l'enllaç

https://www.esgarroverdemallorca.com/ca/

Comentarios

Publicar un comentario