A Mallorca, sempre s’ha tingut, com a germana pobre. S’utilitzava per donar menjar als animals, que o be pasturaven baix el arbres, tudant la mitat de la producció. Altres vegades es recollien amb fullaca i per posar a la menjadora dels cavalls, ovelles o fins i tot porcs. També utilitzada amb l’elaboració de pinsos per ovella.
D’altra banda, hi ha molta llegenda en la seva historia
gastronòmica. Deien que servia per fer el ja famós Palo (per el seu color
negra) També per fer cafè, o xocolata en
pla d’estafa.
Tot això ha anat canviant,
a partir del descobriment per la
industria química de les propietats del garrofí (la llavor) que a mes sempre ha tingut un valor noble, des
de temps antics utilitzat com a mesura de pes per les joies. (al voltant de 0.2
grams). Mira per on.
Però de menjar per pobres a passat a esser molt valorat per les seves propietats, digestives, nutricionals i fins i tot
medicinals, basta llegir a continuació totes les seves avantatges ja sigui en farina com en Jarabe o en
pols soluble per enriquir les begudes calentes substituint als cacaos.
També trobaràs un parell de receptes tant dolces com
salades per fer des de un pa fins a uns
Biscuits.
El cas que ha passat de esser un aliment barat i mal vist a
esser un aliment ben pagat i molt
apreciat
RECEPTA
Coca de caqui i garrova
3 o 4 ous
120 gr sucre
Mig tassó d'oli
Un iogurt natural
4 o 5 caquis
250 gr farina
1 sobre de llevadura
2 culleretes de farina de garrova.
Separar el blanc i el vermell de l'ou.
Mesclar el vermell amb el sucre. Passar el turmix amb els
caquis, afegir l'oli, el iogurt i la garrova. Mesclar-ho tot. Afegir la farina
i la llevadura. Pujar els ous i afegir a la mescla anterior. Mesclar. Posar
dins un motllo i ficar en el forn.
Aquesta la he tastada
PER MES INFORMACIO:
-Les principals propietats nutricionals de la garrova.
-El cacau de la garrova.
-XAROP.
-FARINA DE GARROVA
-GARROFI.
-MESURE DE PES.
-RECEPTES.
Les principals propietats nutricionals de la garrova.
La farina de
garrofa conté:
·
40-50% de sucres naturals (fructosa,
glucosa, maltosa i sacarosa), de manera que és un aliment energètic amb sucres
de curta durada.
·
11% de proteïnes. És molt rica en l’aminoàcid
essencial triptòfan, que és precursor de la serotonina, una substància que ens
proporciona sensació de relaxació i tranquil·litat.
·
Menys del 2% de greixos, molt poc, sobretot si
ho comparem amb el 23% del cacau pur.
Minerals
De la mateixa manera que el cacau, conté quantitats significatives
de minerals:
·
Ferro. Proporcionalment en pes més que la carn de
vedella.
·
Calci. També en pes més que la llet de vaca.
·
Magnesi.
Però la gran diferència amb el cacau és que la garrofa no conté
àcid oxàlic, una substància que actua com a “lladre” de minerals i
impedeix l’absorció intestinal del ferro i del calci.
Vitamines
Incorpora algunes vitamines:
·
Principalment la provitamina A (bona per a la
vista)
·
Algunes vitamines del grup B (B1, B2, B3, bones per al
sistema nerviós)
·
Vitamina D (responsable de la fixació del calci
als ossos).
Es tracta d’un aliment sense gluten i, per tant, és apta
per a celíacs.
Llegir mes pitjant l'enllaç d'abaix:
https://etselquemenges.cat/rebost/la-garrofa
El cacau de la garrova.
La garrofa, igual que el cacau, és rica en triptòfan, un aminoàcid precursor de la serotonina, la nostra hormona del benestar i felicitat, d’allí que el seu consum ens proporcioni plaer i una sensació reconfortant tant en boca com a nivell emocional.
No obstant això, a diferència del cacau, la garrofa té l’avantatge de no crear addicció ja que no conté teobromina (o altres substàncies estimulants) i és per això que es recomana tant a nens com a adults, a l’hora de buscar “desenganxar-se” de la necessitat de prendre la seva dosi-dependència de xocolata diària.
No obstant això, les dues opcions són
interessants i es poden alternar si la seva procedència és de qualitat i el seu
consum, moderat.
Llegir mes pitjant l'enllaç:
https://www.bioecoactual.com/ca/2018/09/16/la-garrofa/
XAROP
Aquest xarop és molt
valorat en països com Turquia, on es ven a les farmàcies com antitussigen, per a la
prevenció de bronquitis, asma o calmant del mal de coll. També s’aplica per a
l’anèmia, els ossos i l’estrès. I és que la garrofa té una àmplia gamma de
minerals, com calci, magnesi, fòsfor, ferro, potassi, coure, manganès, seleni i
zinc. També és molt abundant en vitamines del grup B com B1, B2, B3, B6, B9 i
en betacarotens. Aporta un 10% del seu pes en proteïnes riques en triptòfan i mancats de
gluten. Quasi no conté greixos.
llegir mes pitjant l'enllaç:
https://www.bioecoactual.com/ca/2019/01/09/xarop-garrofa-propietats-
FARINA DE GARROVA
Gràcies a questes propietats
la farina de garrofa frena la acció dels radicals lliures, redueix els nivells
de glucosa a la sang i n’equilibra el pH, va bé contra l’estrenyiment, cuida el
nostre sistema cardiovascular, és un aliment energètic, enforteix els ossos i
les dents, ajuda a combatre el cansament, afavoreix el sistema immunològic,
cuida de la nostra pell, cabell i ungles, beneficia la flora intestinal (té un
efecte prviotic), millora el tó muscular i neuronal, millora la memòria, evita
la formació de pedres als ronyons, afavoreix la formació de glòbuls vermells
ajudant a prevenir l’anèmia.
Per totes aquestes
propietats és un bon aliment durant l’etapa de creixement i per a persones que
realitzen esport o una activitat física i mental.
Llegeix mes pitjant l'enllaç:
http://receptesvegetarianes.com/les-propietats-de-la-farina-de-garrofa/
GARROFI.
"La goma de garrofí? És un producte que la
gent no coneix però que segur que arribarà a les cases quan la gent vegi
que pot fer una beixamel sense afegir-hi farina i sense gluten."
Llegir mes pitjant l'enllaç:
https://www.ccma.cat/324/la-garrofa-un-producte-km0-que-pot-substituir-la-xocolata/noticia/2915958/
MESURE DE PES.
Les llavors del seu fruit són de pes força
uniforme, al voltant dels 0,2 grams cadascuna; s'utilitzaven en l'antiguitat
per a pesar joies i gemmes, del seu nom en grec antic κεράτιον (Keration) prové
el mot quirat, mesura encara avui vigent en joieria.
Llegir mes pitjant l'enllaç:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Garrofer
EL QUILATE COMO UNIDAD DE MASA
Y, sin embargo, esta especie esconde en sus ramas tortuosas un secreto relacionado con la alta joyería. Resulta que la vaina del algarrobo (la algarroba) contiene semillas de gran dureza, resistentes y longevas. Como además son de extraordinaria uniformidad en su peso y tamaño, se usaron en lo antiguo como pesas finas para sustancias ligeras. Imaginaos comprando pimienta pulverizada en un mercado de la antigüedad. El mercader de especias coloca la porción de pimienta en un platillo de la balanza, y va añadiendo en el otro leves e iguales semillas de algarrobo hasta equilibrarlos exactamente. Y vosotros os volvéis a casa satisfechos con la justicia de la compra de aquel oro negro venido de Oriente.
RECEPTES
PA DE GARROVA
INGREDIENTS
- 500g de
farina d’espelta o d´una altre classe al seu gust
- 50g de
farina de garrofa. 2 cullerades d’oli de gira-sol
- 1
cullerada de sucre de canya
- 2
tassons d’aigua
- 1
llevat fresc
- 1 ou
- si es vol podem afegir fruits secs, pipes, nous … i una mica de sal
Ingredients: 100g de farina
d’arròs, 25g de farina de garrofa, 75ml d’oli de coco o de Girasol, 4
cullerades grans de sirop de garrofa, 1 cullerada petita de
goma de garrofí, 1/3 de llevat i 1 pessic de sal.
Preparació: encendre el forn a 150º. Barrejar bé les farines, el llevat i la sal. Reservar. Després barregem l’oli de coco o de Girasol amb el sirop i la goma de garrofí. Incorporem la mescla de farines que havíem reservat. Ho ficarem tot en un motlle apte per a forn prèviament greixat i enfarinat. Cuinarem aproximadament uns 40 minuts. Deixem refredar i llestos per menjar.
Llegir mes pitjant l'enllaç
Molt interessant! Provaré a fer cacau de garrova aquest hivern ;)
ResponderEliminarMoltes gracies Cati. a veure com surt
Eliminar