TORRÓ, i TAMBOR D'AMETLLA. Els dolços de nadal a Mallorca

A Mallorca, el paisatge, era de veure en arribar febrer. El camps tots florits de flor d’ametler, enramellaven totes les carreteres de l’Illa. En caure el pètals a terra, en fèiem la  il·lusió,  d’una nevada borda, que poques vegades arribava.

 

El fruit de l’ametla, era molt apreciat  per la seva dolçor del bessó, i es pagava be.

 

L’Ametlla, a part de  esser empleada a moltes receptes de cuina, en arribar l’estiu no podia faltar el gelat d’ametla, en totes les varietats, i per nadal els torrons.

 

Ara la producció ha canviat molt, primer la guerra del preu de les de Californià, i després la importació del Bacteri (Xilella fastidiosa), també americana, ha fet que la producció es minvi molt, fins al punt, a hores d’ara que ja no es rentable la recollida.

 

Però en arribar nadal el torro que no falti, encara que convé  reduir la quantitat de sucre per mor de la salut. Ja veuràs que es molt bo de fer.

 

Farem coques de torro amb neules, i  també Tambor (tots dos ben Mallorquins).  Un poc d’història d’aquest dolç i al final una pel·lícula dels anys 80 (crec que era super8) que ens mostra tot el procés, des de els ametlers en flor fins arribar a les coques, tot de forma rudimentari, que era com es feia ara 40 anys, esper t’agradi


Recepta

Coques de torro.

Ingredients: per 6 coques de torró.
700 g de ametles pelades un dia abans.
450 g de sucre de canya integral.
Ratllar la pell de 2es llimones.
1 cullerada de canella en pols.
Suc de 1 taronja.
12 neules.

capolar les ametles molt fines. Posar-les dins un ribell.
(Aquesta feina es pot canviar comprant farina d'ametlla)

Afegir el sucre, la canella i el suc duna taronja. Pastar amb les mans fins que quedi una massa manejable.

Posar les 6 neules a la taula. Amb una cullera posar la pasta de torro el centre de la neula, aplanar amb les mans.

Estirar la pasta, fins a deixar un cm al voltant de la neula,  fer lo mateix amb les altres neules.

Pintar ses voreres de les neules amb suc de taronja.

Posar les altres 6 neules, una a d’amunt de cada coques pressionant a cada una i a ses voreres fins que quedin aferrades.

Guardar a un lloc fresc i airejat un minin de tres dies. Al cap del mes amb el fred  la pasta tornarà forta i estarà a punt de menjar per nadal.

Vigilar durant el procés que no agafin humitat.

     Coques de torro amb neules fetes a un taller de  Jubilats.


INDEX:

POWERPOINT :
PRESENTACIÓ RECETA DE TORRO TRADICIONAL MALLLORQUI


POWERPOINT :
PRESENTACIÓ RECETA DE TORRO TRADICIONAL MALLLORQUI

VIDEO:

COQUES DE TORRO AMB NEULES

Pel·lícula dels anys 80

RECEPTES DE  TAMBO D'AMETLA

VIDEOS  DE COM ES FA EL TAMBÓ D'AMETLLA

HISTORIA DEL TORRO

*    *     *

POWERPOINT :
PRESENTACIÓ RECETA DE TORRO TRADICIONAL MALLLORQUI.

Presentació recepta de torró tradicional mallorquí





*    *    *

COQUES DE TORRO AMB NEULES

Pel·lícula dels anys 80

Tot el procés.


Pitja l'enllaç per veure la pelicula.

https://www.youtube.com/watch?v=SAdYODWNlJA

*      *        *


RECEPTES DE  TAMBO D'AMETLA

Ingredients:

  • Ametles mallorquines torrades i pelades
  • El mateix pes de les ametles de sucre
  • Oli de gira-sol (o de llavors) per untar

Preparació:
Posau el sucre al foc dins una paella. Untau el marbre de la cuina amb un poc d’oli (només una capa molt fina). Deixau coure el sucre, a foc mitjà, sense remenar (important!), però sacsant la paella de tant en tant. Quan ja s’hagi caramel·litzat (tendrà color de mel), abocau-hi tot d’una les ametlles torrades i remenau perquè es mesclin bé amb el caramel. Abocau la preparació damunt el marbre untat i amb una espàtula aplanau-la fins que sigui del gruix de mig dit. Aquesta operació ha de ser molt ràpida, perquè la preparació es solifica en molt poc temps i si no us afanyau ja serà massa dura no podreu donar-li forma.

Deixau refredar el tambor d’ametla completament, trossejau-lo i guardau-lo en pots de vidre hermètics (mai en recipients de plàstic!). Es conserva bé durant setmanes.

Nota:
Normalment es fa servir mitja llimona en comptes d’una espàtula per aplanar el tambor d’ametla en treure’l de la paella. És una bona opció si us agrada el gust de la llimona. En el nostre cas l’hem descartada.

https://gastronomicament.cat/de/recepta/recepta-de-tambor-dametla


*    *     *

VIDEOS  DE COM ES FA EL TAMBÓ



https://www.youtube.com/watch?v=R9LxxwbaGaw&feature=emb_logo

Can Amer

https://www.youtube.com/watch?v=dd9vhVCSRlw

Catí Pol



https://www.youtube.com/watch?v=HYLirorZgtc


*      *      *

HISTORIA

L'origen del torró no és del tot clar, la teoria més plausible és que sigui d'origen àrab, com altres postres amb ametles, i des de les comarques del Sud del País Valencià, especialment de Xixona i Alacant estant es va popularitzar a altres zones peninsulars, el sud de França i, a través d'Itàlia (torrone) a l'Amèrica Llatina. La seva recepta ja apareix al medieval Llibre del Coch del mestre Robert. Potser el nogat occità i el torrone o torró italià van néixer també directament dels àrabs, o no se sap si per influència del torró català, que ja existia a l'Edat Mitjana i que en aquell moment, i en concret al segle xv, la catalana era la cuina més prestigiosa d'Europa

https://ca.wikipedia.org/wiki/Torr%C3%B3


Comentarios