A Mallorca, el paisatge, era de veure en arribar febrer. El
camps tots florits de flor d’ametler, enramellaven totes les carreteres de
l’Illa. En caure el pètals a terra, en fèiem la
il·lusió, d’una nevada borda, que
poques vegades arribava.
El fruit de l’ametla, era molt apreciat per la seva dolçor del bessó, i es pagava be.
L’Ametlla, a part de
esser empleada a moltes receptes de cuina, en arribar l’estiu no podia
faltar el gelat d’ametla, en totes les varietats, i per nadal els torrons.
Ara la producció ha canviat molt, primer la guerra del preu
de les de Californià, i després la importació del Bacteri (Xilella fastidiosa),
també americana, ha fet que la producció es minvi molt, fins al punt, a hores
d’ara que ja no es rentable la recollida.
Però en arribar nadal el torro que no falti, encara que
convé reduir la quantitat de sucre per
mor de la salut. Ja veuràs que es molt bo de fer.
Farem coques de torro amb neules, i també Tambor (tots dos ben Mallorquins). Un poc d’història d’aquest dolç i al final
una pel·lícula dels anys 80 (crec que era super8) que ens mostra tot el procés,
des de els ametlers en flor fins arribar a les coques, tot de forma
rudimentari, que era com es feia ara 40 anys, esper t’agradi
Coques de torro amb neules fetes a un taller de Jubilats.
COQUES DE TORRO AMB NEULES
Pel·lícula dels anys 80
RECEPTES DE TAMBO D'AMETLA
VIDEOS DE COM ES FA EL TAMBÓ D'AMETLLA
HISTORIA DEL TORRO
* * *
Presentació recepta de torró tradicional mallorquí
COQUES DE TORRO AMB NEULES
Pel·lícula dels anys 80
Tot el procés.
Pitja l'enllaç per veure la pelicula.
* * *
RECEPTES DE TAMBO D'AMETLA
Ingredients:
- Ametles mallorquines torrades i
pelades
- El mateix pes de les ametles de
sucre
- Oli de gira-sol (o de llavors)
per untar
Preparació:
Posau el sucre al foc dins una paella. Untau el marbre de la cuina amb un poc
d’oli (només una capa molt fina). Deixau coure el sucre, a foc mitjà, sense
remenar (important!), però sacsant la paella de tant en tant. Quan ja s’hagi
caramel·litzat (tendrà color de mel), abocau-hi tot d’una les ametlles torrades
i remenau perquè es mesclin bé amb el caramel. Abocau la preparació damunt el
marbre untat i amb una espàtula aplanau-la fins que sigui del gruix de mig dit.
Aquesta operació ha de ser molt ràpida, perquè la preparació es solifica en
molt poc temps i si no us afanyau ja serà massa dura no podreu donar-li forma.
Deixau refredar el tambor d’ametla completament, trossejau-lo i guardau-lo
en pots de vidre hermètics (mai en recipients de plàstic!). Es conserva bé
durant setmanes.
Nota:
Normalment es fa servir mitja llimona en comptes d’una espàtula per aplanar el
tambor d’ametla en treure’l de la paella. És una bona opció si us agrada el
gust de la llimona. En el nostre cas l’hem descartada.
https://gastronomicament.cat/de/recepta/recepta-de-tambor-dametla
* * *
VIDEOS DE COM ES FA EL TAMBÓ
https://www.youtube.com/watch?v=R9LxxwbaGaw&feature=emb_logo
Can Amer
https://www.youtube.com/watch?v=dd9vhVCSRlw
Catí Pol
https://www.youtube.com/watch?v=HYLirorZgtc
* * *
HISTORIA
L'origen del torró no és del
tot clar, la teoria més plausible és que sigui d'origen àrab, com altres
postres amb ametles, i des de les comarques del Sud del País Valencià, especialment de Xixona i Alacant estant es va
popularitzar a altres zones peninsulars, el sud de França i, a través d'Itàlia (torrone) a l'Amèrica Llatina. La seva recepta
ja apareix al medieval Llibre del Coch del mestre
Robert. Potser el nogat occità i el torrone o torró
italià van néixer també directament dels àrabs, o no se sap si per influència
del torró català, que ja existia a l'Edat Mitjana i que en aquell moment, i en
concret al segle xv, la catalana era la cuina més prestigiosa d'Europa
https://ca.wikipedia.org/wiki/Torr%C3%B3
Comentarios
Publicar un comentario