A Mallorca el paisatge, era de veure en arribar febrer. Els camps tots florits, amb flor d’ametler, enramellaven totes les carreteres de
l’Illa. En caure els pètals a terra, fèiem la
il·lusió òptica, d’una nevada borda, neu, poques vegades arribava.
Són tan pocs els anys que nevava, que molts encara recorden, s'any de sa neu.
El fruit de l’ametla de Mallorca, és molt apreciat per la seva dolçor del bessó, i durant molts d'anys es pagava bé.
L’Ametlla, a part de ser empleada a moltes receptes de cuina, aquesta terra en arribar l’estiu, no podia faltar el gelat d’ametla, en totes les varietats. Per Nadal els torrons, que són les receptes, que ara a aquest escrit volíem receptar.
Ara la producció ha canviat molt, per diversos motius. Primer la guerra de preus, de les ametles de Californià, i després la importació del Bacteri (Xylella fastidiosa), també d'origen americà. Aquestes circumstàncies han fet, que la producció hi hagi minvi molt, fins a tal punt que a hores d’ara, que ja no és rendible la recollida.
Però en arribar Nadal, el torró que no falti, encara que convé reduir la quantitat de sucre, per mor de la salut.
Ara veuràs que és molt bo de fer.
Farem coques de torró amb neules, i també Tambor (tots dos ben Mallorquins).
A l'escrit tens un poc d’història d’aquest dolç, i al final una pel·lícula dels anys 80 (crec que era súper-8), que ens mostra tot el procés. Es veuen els ametlers en flor, i tot el procés, per poder arribar a fer les coques. Tot de forma rudimentària, tal com es feia, fa més de 40 anys.
Esper t’agradi.
***
COQUES DE TORRO AMB NEULES
Pel·lícula dels anys 80
RECEPTES DE TAMBÓ D'AMETLA
VÍDEOS DE COM ES FA EL TAMBÓ D'AMETLLA
HISTÒRIA DEL TORRÓ
* * *
Presentació recepta de torró tradicional mallorquí
COQUES DE TORRO AMB NEULES
Pel·lícula dels anys 80
Tot el procés.
Pitja l'enllaç per veure la pel·lícula.
https://www.youtube.com/watch?v=SAdYODWNlJA
RECEPTES DE TAMBÓ D'AMETLA
Ingredients:
- Ametles mallorquines torrades i
pelades.
- El mateix pes de les ametles de
sucre.
- Oli per untar.
Deixeu refredar el tambor d’ametla completament, trossegeu-lo i guardeu-lo
en pots de vidre hermètic (mai en recipients de plàstic!). Es conserva bé
durant setmanes.
https://gastronomicament.cat/de/recepta/recepta-de-tambor-dametla
* * *
VÍDEOS DE COM ES FA EL TAMBÓ
https://www.youtube.com/watch?v=R9LxxwbaGaw&feature=emb_logo
Can Amer
https://www.youtube.com/watch?v=dd9vhVCSRlw
Catí Pol
https://www.youtube.com/watch?v=HYLirorZgtc
* * *
HISTÒRIA
L'origen del torró no és del
tot clar, la teoria més plausible és que sigui d'origen àrab, com altres
postres amb ametles, i des de les comarques del Sud del País Valencià, especialment de Xixona i Alacant estant es va
popularitzar a altres zones peninsulars, el sud de França i, a través d'Itàlia (torrone) a l'Amèrica Llatina. La seva recepta
ja apareix al medieval Llibre del Coch del mestre
Robert. Potser el nogat occità i el torrone o torró
italià van néixer també directament dels àrabs, o no se sap si per influència
del torró català, que ja existia a l'edat mitjana i que en aquell moment, i en
concret al segle xv, la catalana era la cuina més prestigiosa d'Europa.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Torr%C3%B3





Comentarios
Publicar un comentario