SANT ANTONI. Festa i gastronomia.


A Mallorca Sant Antoni, és festa gran, i en fan a quasi tots els pobles. El sant barbut és patró dels animalets, pagesos i traginers. Anys enrere, els traginers eren els que manaven les bèsties, que estiraven els carros.

Com a protector dels animals domèstics; cans i moixos. Els de peu rodo i animals de tir; muls, rucs, ases, someres i cavalls. També dels conreus i els que fan feina amb ells, Menescals, porquers, cansaladers, cerers, i a més els ferrers, forners, pastissers, confiters jugadors de cartes i els fossers i enterradors. 

 Saps que, si puc, he pensat també fer-lo protector, i per una vegada només, de les plantes. Si no que s’alimenten tots aquests animalets? I per festejar-ho, també dels que van drets; dones i homes.

Sant Antoni Abat de F Zurbarán- Foto Catalina Maria 


















La festa de la nit anterior.

A part dels foguerons, els dimonis, la ximbomba i les gloses que mai poden faltar, s’ha popularitzat molt, l’espinagada. Actualment, ja es fa a tots els pobles, i de moltes maneres. El seu nom no fa falta dir-ho, ve d’espinac, que és la verdura principal, i va acompanyada amb anguiles.

A més ha proliferat molt, espinagades com la de col i colflori, totes ben acompanyades amb llom, segons el gust de cada un.  Una norma comuna, a totes les varietats és el coent, sempre acompanyat amb el vi de la terra. També es fan coques de verdura, no hem d’oblidar, que la festa té lloc en plena temporada d’hivern, moment en què hi ha abundància verdura.

El dia del Sant

Igual que la nit abans, se solen fer les completes, a molts de pobles. El dia del sant, els actes religiosos acaben amb de les beneïdes, a quasi tots els pobles de Mallorca. Són de renom, les que es fan Muro, que destaquen per l'organització, i on la participació és més gran.

Per ampliar la “bulla” aquí trobaràs un parell d’enllaços explicant la festa, un parell de receptes   i vídeos per aprendre a fer espinagades i un vídeo per veure ses beneïdes de Muro

Les paraules de distint color són enllaços que amplien la informació


RECEPTA


Aquí et deixo una recepta per fer espinagades:



Pasta:
1 kg farina d’espelta

1 teso d'oli de gira-sol
1 teso d'oli d'oliva
3 teso d'aigua

*la mesura és un tassó petit de cafè
Llevat mara o llevat.
S'agafa una bolla de pasta i s'aplana, ben prima, fent un cercle ben redó
 s'hi posa la Verdura ben enmig.
Els envoltants es dobleguen primer els dos més llargs i després els petits (ha de quedar un rectangle)


TRADICIONAL

ESPINAGADA D'ANGUILES


Espinacs
Julivert
Alls
Moraduix
Tot ben trossejat.
Oli, sal i espècies (pebre coent i pebre bo)
Mastegar la Verdura amb les mans

ANGUILES
A trossos, també es poden posar pelades
Si no agraden es poden substituir per Mussola.

ESPINAGADA DE LLOM AMB COL
La verdura:

Col i colflori a meitat i meitat
ceba tendra

pitxols
panses
julivert
alls
moraduix
Tot ben trossejat.
Oli, sal i espècies (pebre coent i pebre bo)
mastegar la Verdura ben trossejada. (va bé un poc de tomàtiga) millor si de les teves
Espingada de Mussola












Coca amb pebres i albergínies




















INDEX:

FESTES  
SANT ANTONI 
RECEPTA ESPINAGADA VEGANA
MERCAT DE GENER 
SANT ANTONI A SA POBLA.

VÍDEOS:
 
RECEPTA DE L'AUTÈNTICA ESPINAGADA.
BENEÏDES A MURO

GLOSSES (lletres)
MANACOR
ARTA


                                    *         *         *
FESTES DE SANT ANTONI

Sa Pobla, Manacor, Artà, Pollença, Muro o Palma vibren amb una de les celebracions més arrelades a Mallorca.

Celebrades el 16 i 17 de gener, les Festes de Sant Antoni evoquen el no tan llunyà passat agrícola de l’illa. Repletes de característics elements com són els dimonis, els foguerons o les Beneïdes, els seus sons i la seva gastronomia típica converteixen aquesta celebració en una de les més estimades pels mallorquins.

Puntual a la seva cita cada 16 i 17 de gener, el seu origen es remunta a les arrels agrícoles de la societat illenca; quan la gent s'encomanava a Sant Antoni, patró de tots aquells animals indispensables en les feines del camp.

D'entre tots els municipis que celebren aquestes festes destaquen Sa Pobla, Manacor i Artà. Un dels moments més esperats és la sortida dels dimonis, símbol primigeni de la festa, la qual marca l'inici de la Revetlla de Sant Antoni el dia 16. Acompanyats per la música tradicional, dansen a cada racó dels pobles. A la tarda, tenen lloc els actes amb major càrrega cerimonial. La bullícia anterior contrasta amb el respectuós silenci que esglaia a tots els assistents a les Completes, una missa solemne on s'entonen els Goigs, unes cançons en honor a Sant Antoni. Finalitzats els actes públics, la celebració es trasllada als foguerons, on tindràs l'oportunitat de degustar productes típics com la sobrassada, els botifarrons, les espinagades (similars a una empanada, els seus ingredients característics són la col i el llom o l'anguila) o les coques amb pebres al compàs de les ximbombes i les glosses.

El dia de Sant Antoni podràs formar part d'una de les tradicions més ancestrals de Mallorca, les Beneïdes de Sant Antoni. Celebrades paral·lelament a nombrosos municipis, destaquen pel seu alt nivell de participació les de Muro i Palma. L'esplanada de la Catedral de Mallorca s'omple d'animals que reben l'aigua beneïda al seu pas per davant del rector. I si t'has quedat amb més ganes de festa, encara queda una cita imprescindible: El Pi de Sant Antoni de Pollença. Estirat per voluntaris des de la possessió de Ternelles fins a la Plaça Vella de la vila, on és ensabonat, els joves es disputen l'honor de ser els primers a pujar fins a la capçada.













Per llegir més pitja l'enllaç:


Antoni Abbàs (Alt Egipte, 251 ? - 356) fou un monjo cristià pioner de l'eremitisme. És considerat el patró dels animals de peu rodó i, per extensió, de tots els animals domèstics, així com dels traginers. La llegenda explica que era un gran amic dels animals i, quan en veia un de ferit, el guaria. Així ho va fer amb un porquet, que, per mostrar-li el seu agraïment, va decidir acompanyar-lo la resta de la seva vida; és per això que popularment se l'anomena sant Antoni del porquet i, també, sant Antoni dels ases.






Sant Antoni es representa com un ancià amb barba, vestit amb roba de sac i amb caputxa, i amb una campana, un porquet, un bàcul amb forma de tau i el foc sagrat, en al·lusió a l'ergotisme que curaven els antonians.[3] Tant a Orient com a Occident, el sant gaudeix de molta popularitat. Així, als Països Catalans diverses esglésies i capelles honoren el seu nom.[1] Se'l considera patró dels animals,[2] dels pagesos i dels traginers. Així, el 17 de gener, dia de la seva festa, se celebra amb la benedicció del bestiar i la cavalcada dels Tres Tombs





Coca dolça  per san Antoni


Espinagada vegana

Recepta

Pasta:
1 kg farina d’espelta

1 teso d'oli de gira-sol
1 teso d'oli d'oliva
3 teso d'aigua

*la mesura és un tassó petit de cafè
Llevat mara o llevat.
S'agafa una bolla de pasta i s'aplana, ben prima, fent un cercle ben redó
 s'hi posa la Verdura ben enmig.
Els envoltants es dobleguen primer els dos més llargs i després els petits (ha de quedar un rectangle)


La verdura:
col i colflori a meitat i meitat
ceba tendra

pitxols
panses
julivert
alls
moraduix
Tot ben trossejat.
Oli, sal i espècies ( prebe coent i  prebe bo)
mastegar la Verdura ben trossejada. (va bé un poc de tomàtiga) millor si de les teves




MERCAT DE GENER

Per això he decidit anar a fer una visita un mercat, de pobla, a veure mem que hi trobem.









SANT ANTONI A SA POBLA.

La festa de Sant Antoni és la més important de les que se celebren a sa Pobla, es troba documentada des de 1365 i té un fort arrelament popular. Les festes se celebren en honor del sant titular de la parròquia, creada pel rei Sanç I de Mallorca l'any 1315,[1] tot i que la primera referència sobre aquesta titularitat no es documenta fins a l'any 1323, encara que possiblement ho era des dels inicis.[2] La causa s'ha de cercar en el fet que Sant Antoni era el patró dels animals i durant l'edat mitjana l'economia poblera era eminentment ramadera a causa de les pastures, aleshores comunals, que procuraven la Marjal i l'Albufera de Mallorca.




VÍDEO. 
RECEPTA DE L'AUTÈNTICA ESPINAGADA.





VÍDEO 
BENEÏDES A MURO






GLOSSES
Aquí trobaràs   un recull de lletres de gloses.
 
MANACOR

Lletres

GOIGS POPULARS

que se canten, desde antigament, a Manacor, a honra i glòria del 

beneventurat  SANT ANTONI DE VIANA en la diada de la seua festa

https://www.santantonimanacor.cat/lletres/

ARTA

Sant Antoni a Artà: Festa i poesia popular:

Joan Ginard Nicolau

https://dspace.uib.es/xmlui/bitstream/handle/11201/2053/TFG%20GINARDNICOLAU-2.pdf?sequence=1&isAllowed=y







RECOL·LECCIÓ DE GLOSES SEGONS CATEGORIES I POBLES 


Les Gloses mallorquines: estructura i funcions

Fèlix Balanzó i Guerendiáin

https://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/65804/4/03.%20FBiG_3de5.pdf







Comentarios