A Mallorca Sant Antoni, és festa gran, i en fan a quasi tots els pobles. El sant barbut és patró dels
animalets, pagesos i traginers. Anys enrere, els traginers eren els que manaven
les bèsties, que estiraven els carros.
Com a protector dels animals domèstics; cans i moixos. Els de peu rodo i animals de tir; muls, rucs, ases, someres i cavalls. També dels conreus i els que fan feina amb ells, Menescals, porquers, cansaladers, cerers, i a més els ferrers, forners, pastissers, confiters jugadors de cartes i els fossers i enterradors.
Saps que, si puc, he pensat també fer-lo protector, i per una vegada només, de les plantes. Si no que s’alimenten tots aquests animalets? I per festejar-ho, també dels que van drets; dones i homes.
Sant Antoni Abat de F Zurbarán- Foto Catalina Maria
La festa de la nit anterior.
A part dels foguerons, els dimonis, la ximbomba i
les gloses que mai poden faltar, s’ha popularitzat molt, l’espinagada. Actualment, ja es fa a tots els pobles, i de moltes maneres. El seu nom no fa
falta dir-ho, ve d’espinac, que és la verdura principal, i va acompanyada amb anguiles.
A més ha proliferat molt, espinagades com la de col i colflori, totes ben acompanyades amb llom, segons el gust de cada un.
Una norma comuna, a totes les varietats és el coent, sempre acompanyat amb el vi
de la terra. També es fan coques de verdura, no hem d’oblidar, que la festa té lloc en plena temporada d’hivern, moment en què hi ha abundància verdura.
El dia del Sant
Igual que la nit abans, se solen fer les completes, a molts de pobles. El dia del sant, els actes religiosos acaben amb de les beneïdes, a quasi tots els pobles de Mallorca. Són de renom, les que es fan Muro, que destaquen per l'organització, i on la participació
és més gran.
Per ampliar la “bulla” aquí trobaràs un
parell d’enllaços explicant la festa, un parell de receptes i vídeos
per aprendre a fer espinagades i un vídeo per veure ses beneïdes de Muro
Les paraules de distint color són enllaços que amplien la informació
RECEPTA
Aquí et deixo una recepta per fer espinagades:
Pasta:
1 kg farina d’espelta
1 teso d'oli de gira-sol
1 teso d'oli d'oliva
3 teso d'aigua
*la mesura és un tassó petit de cafè
Llevat mara o llevat.
S'agafa una bolla de pasta i s'aplana, ben prima, fent un cercle ben redó s'hi posa la Verdura ben enmig.
Els envoltants es dobleguen primer els dos més llargs i després els petits (ha de quedar un rectangle)
TRADICIONAL
ESPINAGADA D'ANGUILES
EspinacsJulivertAlls
Moraduix
Tot ben trossejat.
Oli, sal i espècies (pebre coent i pebre bo)
Mastegar la Verdura amb les mans
ANGUILESA trossos, també es poden posar peladesSi no agraden es poden substituir per Mussola.
ESPINAGADA DE LLOM AMB COLLa verdura:Col i colflori a meitat i meitat
ceba tendra
pitxolspanses
julivert
alls
moraduix
Tot ben trossejat.
Oli, sal i espècies (pebre coent i pebre bo)
mastegar la Verdura ben trossejada. (va bé un poc de tomàtiga) millor si de les teves
Com a protector dels animals domèstics; cans i moixos. Els de peu rodo i animals de tir; muls, rucs, ases, someres i cavalls. També dels conreus i els que fan feina amb ells, Menescals, porquers, cansaladers, cerers, i a més els ferrers, forners, pastissers, confiters jugadors de cartes i els fossers i enterradors.
Saps que, si puc, he pensat també fer-lo protector, i per una vegada només, de les plantes. Si no que s’alimenten tots aquests animalets? I per festejar-ho, també dels que van drets; dones i homes.
Sant Antoni Abat de F Zurbarán- Foto Catalina Maria
La festa de la nit anterior.
A part dels foguerons, els dimonis, la ximbomba i
les gloses que mai poden faltar, s’ha popularitzat molt, l’espinagada. Actualment, ja es fa a tots els pobles, i de moltes maneres. El seu nom no fa
falta dir-ho, ve d’espinac, que és la verdura principal, i va acompanyada amb anguiles.
A més ha proliferat molt, espinagades com la de col i colflori, totes ben acompanyades amb llom, segons el gust de cada un. Una norma comuna, a totes les varietats és el coent, sempre acompanyat amb el vi de la terra. També es fan coques de verdura, no hem d’oblidar, que la festa té lloc en plena temporada d’hivern, moment en què hi ha abundància verdura.
El dia del Sant
Igual que la nit abans, se solen fer les completes, a molts de pobles. El dia del sant, els actes religiosos acaben amb de les beneïdes, a quasi tots els pobles de Mallorca. Són de renom, les que es fan Muro, que destaquen per l'organització, i on la participació
és més gran.
Per ampliar la “bulla” aquí trobaràs un parell d’enllaços explicant la festa, un parell de receptes i vídeos per aprendre a fer espinagades i un vídeo per veure ses beneïdes de Muro
Les paraules de distint color són enllaços que amplien la informació
RECEPTA
Aquí et deixo una recepta per fer espinagades:
Pasta:
1 kg farina d’espelta
1 teso d'oli de gira-sol
1 teso d'oli d'oliva
3 teso d'aigua
*la mesura és un tassó petit de cafè
Llevat mara o llevat.
S'agafa una bolla de pasta i s'aplana, ben prima, fent un cercle ben redó
Els envoltants es dobleguen primer els dos més llargs i després els petits (ha de quedar un rectangle)
TRADICIONAL
ESPINAGADA D'ANGUILES
Moraduix
Tot ben trossejat.
Oli, sal i espècies (pebre coent i pebre bo)
Mastegar la Verdura amb les mans
Col i colflori a meitat i meitat
ceba tendra
julivert
alls
moraduix
Tot ben trossejat.
Oli, sal i espècies (pebre coent i pebre bo)
mastegar la Verdura ben trossejada. (va bé un poc de tomàtiga) millor si de les teves
INDEX:
Sa Pobla, Manacor, Artà, Pollença, Muro o Palma vibren amb una de les celebracions més arrelades a Mallorca.
Celebrades el 16 i 17 de gener, les Festes de Sant Antoni evoquen el no tan llunyà passat agrícola de l’illa. Repletes de característics elements com són els dimonis, els foguerons o les Beneïdes, els seus sons i la seva gastronomia típica converteixen aquesta celebració en una de les més estimades pels mallorquins.
Puntual a la seva cita cada 16 i 17 de gener, el seu origen es remunta a les arrels agrícoles de la societat illenca; quan la gent s'encomanava a Sant Antoni, patró de tots aquells animals indispensables en les feines del camp.
D'entre tots els municipis que celebren aquestes festes destaquen Sa Pobla, Manacor i Artà. Un dels moments més esperats és la sortida dels dimonis, símbol primigeni de la festa, la qual marca l'inici de la Revetlla de Sant Antoni el dia 16. Acompanyats per la música tradicional, dansen a cada racó dels pobles. A la tarda, tenen lloc els actes amb major càrrega cerimonial. La bullícia anterior contrasta amb el respectuós silenci que esglaia a tots els assistents a les Completes, una missa solemne on s'entonen els Goigs, unes cançons en honor a Sant Antoni. Finalitzats els actes públics, la celebració es trasllada als foguerons, on tindràs l'oportunitat de degustar productes típics com la sobrassada, els botifarrons, les espinagades (similars a una empanada, els seus ingredients característics són la col i el llom o l'anguila) o les coques amb pebres al compàs de les ximbombes i les glosses.
El dia de Sant Antoni podràs formar part d'una de les tradicions més ancestrals de Mallorca, les Beneïdes de Sant Antoni. Celebrades paral·lelament a nombrosos municipis, destaquen pel seu alt nivell de participació les de Muro i Palma. L'esplanada de la Catedral de Mallorca s'omple d'animals que reben l'aigua beneïda al seu pas per davant del rector. I si t'has quedat amb més ganes de festa, encara queda una cita imprescindible: El Pi de Sant Antoni de Pollença. Estirat per voluntaris des de la possessió de Ternelles fins a la Plaça Vella de la vila, on és ensabonat, els joves es disputen l'honor de ser els primers a pujar fins a la capçada.
Coca dolça per san Antoni |
Recepta
Pasta:
1 kg farina d’espelta
1 teso d'oli de gira-sol
1 teso d'oli d'oliva
3 teso d'aigua
*la mesura és un tassó petit de cafè
Llevat mara o llevat.
S'agafa una bolla de pasta i s'aplana, ben prima, fent un cercle ben redó
Els envoltants es dobleguen primer els dos més llargs i després els petits (ha de quedar un rectangle)
La verdura:
col i colflori a meitat i meitat
ceba tendra
julivert
alls
moraduix
Tot ben trossejat.
Oli, sal i espècies ( prebe coent i prebe bo)
mastegar la Verdura ben trossejada. (va bé un poc de tomàtiga) millor si de les teves
VÍDEO
RECOL·LECCIÓ DE GLOSES SEGONS CATEGORIES I POBLES
Les Gloses mallorquines: estructura i funcions
Fèlix Balanzó i Guerendiáin
https://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/65804/4/03.%20FBiG_3de5.pdf
Comentarios
Publicar un comentario