ARROS. Cultiu, gastronomia i cultura.

Aquesta vegada, ens referirem al cereal mes consumit del mon: L’arròs.

A Mallorca, també es un cereal molt apreciat, tant per noltros com pel que ens visiten. Si parlem de gust, tal vegada no ens posarem d’acord uns i altres. L’arròs brut segur que tots els coneixem i no en parlem de la paella, sense oblidar totes les diferents maneres de cuinar-lo, o degustar-lo. A mes les ensalades  o l’arròs integral.

Si parlem de la planta, o el gra en estat natural, lo cosa canvia i el cercle es mes reduït. Si ens referim al cultiu això casi ja no desperta massa interès  a la gran majoria de la gent. Les propietats de l’arròs desapareixen  de la ment a l’hora de assaborir-lo.

Ara amb aquest resum, volem pegar una ullada, tant a les maneres de cultivar-lo, com a la gastronomia, que es molt ample. Receptes també en posarem, així com les seves propietats i com no pot esser d’una altre manera la part cultural entorn a aquest aliment. 

Tindrem accés a el llibre de ca s’Artiller“Conreu de l’arròs i l’explotació de l’Albufera de Muro i sa Pobla”  de M. A, Tortell, amb fotos d’eines antigues  i utillatges, molt interesant aquest llibret. També hem recollit el projecta de fi de carrera, de J Juan Servera “Rehabilitació de ses veles” un estudi molt complet de l’Albufera entre Sa Pobla i Muro que val la pena llegir-la  

Un parell de vídeos ben interesants que ens mostren el cultiu de l’arròs.

Des de sempre l’arròs s’havia sembrat dins les aigües dolces,(albufera),  lo que ha suposat molts de problemes sanitaris per els agricultors, i un gran esforç amb la mecanització,  d'els darreres temps, ja sigui dessecant les veles, com  la sembra, segar i batre el cereal.

Ara a sa Pobla i muro, es sembra als horts com si d’un cereal mes fos, això si amb reg abundant.

Personalment vaig fer un experiment que  podré documentar amb fotos,  del cultiu que vaig fer amb reg de degoteig amb tubs transpirables.

Els resultats no pogueren esser millors, es va poder fer amb ecològic, sense que tingues cap tipus de plaga, també s’ha de dir que a l’estiu per Mallorca les pluges son casi no aparegueren. 

Abans de la collita hi aparegueren el gorrions, que es volien menjar el gra  lo que es va resoldre amb borses penjades per asustar-los. (va anar be) però seguidament sortiren unes formigues gegants que arrastraven els grans cap a terra. Això es va resoldre amb inundació amb la finalitat de obstruir la seva feina, també es resolgué favorablement.

Amb això vull dir que si tu també ho vols provar al teu hortet, ho pots fer amb tota tranquil·litat i que a mes l’estalvi d’aigua es important.

 La promoció del cultiu es veu reflectit tant per la Conselleria (subvencions) com per els Ajuntaments, bàsicament Sa Pobla i Muro  amb fires a on es dona a conèixer tot l’envoltant al cereal. Cultiu, consum, i venda. 

Esper t’agradi.

Espiga d'arròs



INDEX

QUE ES?

CULTIU DE L’ARROS

ARRÒS BOMBETA DE MALLORCA

Els durs i complicats inicis del cultiu d’arròs a s’Albufera 

ASOCIACIÒ PER EL DESENVOLUPAMENT BIOCULTURAL

ARRÒS TRADICIONAL DE S'ALBUFERA

UEP COM ANAM: SEGAREM ARROS

A LA PREMSA ALEMANA

GASTRONOMIA

                   BENEFICIS I PERILLS PER LA SALUT

                    ETS EL QUE MENJES

                   RECEPTES:
                             ACADÈMIA DE LA CUINA I EL VI DE MALLORCA
                             ES SECRET; GRASTONOMIA DE MALLORCA
                           A LA CUINA VEGANA:  ARRÒS BRUT AMB PICORNELLS

CONREU DE L’ARRÒS I L’EXPLOTACIÓ DE L’ALBUFERA DE MURO I SA POBLA


VIDÈOS 
CONRREU DE L'ARROS A SA POBLA
ARROS POBLER "UEP"

FOTOS
ARRÒS SEMBRAT EN DEGOTEIG

ASOCIACIO DESENVOLUPAMNET BIOCULTURAL

*    *    *    *    *

QUE ES?

L'arròs és una planta herbàcia i semiaquàtica del gènere Oryza, de la família de les poàcies. El seu gra és un dels principals aliments de la humanitat, inclòs a la dieta del 70% de la població mundial. L'arròs pròpiament dit té el nom científic d'Oryza sativa mentre l'arròs africà es diu Oryza glaberrima

Es tracta d'un cereal considerat com aliment bàsic en moltes cultures culinàries (en especial la cuina asiàtica), així com en algunes parts de Sud-amèrica i Centreamèrica.[2] El seu gra correspon al segon cereal més produït del món, després del blat de moro.[3] Atès que el panís és produït per a d'altres fins que el del consum humà, es pot dir que l'arròs és el cereal més important per l'alimentació humana


Per llegir mes pitja l'enllaç

https://ca.wikipedia.org/wiki/Arr%C3%B2s

                                           *   *   *

CULTIU DE L’ARROS

Planter

Al sistema de petits planters, les llavors es fiquen a remulla per un període de 24 a 48 hores, per a facilitar la seua germinació i evitar que suren. L’enrelament en la terra es feia de la següent manera: un home agarrava un cabàs ple d’arròs que estava nugat de les anses pel mig de la faixa passada per darrere del coll. Amb la mà esquerra agarrava d’una ansa i amb la dreta barrejava l’arròs.[3][5][6]

El planter requereix d’una atenció minuciosa. El nivell d’aigua cal que siga de tres o quatre dits. A més l’aigua ha de romandre quieta, rebent la calor del sol i mantenint una temperatura més elevada.[6]

Les llavors es sembren en terrenys especialment preparats i quan els 25 o 50 dies els plançons es trasplanten

Sembra

 Quan l’arròs arriba als 20 o 25 cm d’alçada, es treien els plançons dels planters per trasplantar-los. Els plançons es lligaven amb cordes d’espart –a alguns llocs de bova o jonc- formant garbes

  Les feines del trasplantament es realitzaven de forma manual. Els plantadors treballaven ajupits i dins de l’aigua. Les faixes els evitaven la gelor dels lloms. També es ficaven didals de goma per evitar que els dits se’ls aiguaren. A les cames es ficaven les garramanxes, uns draps nugats per venes o vetes que els protegien de les picades de les puces d’aigua i de les sangoneres.[6] 

Segar

 La sega comença a l’alba. Les eines que porten els operaris són la corbella o falç (anomenada corbella de segar per distingir-la d’altres), i un corbellot o corbella de desbarbar. La corbella de segar té al fulla d’acer dentada, formant un arc de 45 cm amb 38 cm de corda, un radi de curvatura relativament gran dintre de la seua categoria d’eines. La fulla està encastada en mànec amb pom. Els segadors treballaven en fila, separats uns metres uns d’altres. Amb la mà esquerra es subjectava el manoll d’arròs mentre que amb la dreta se’l segava amb la corbella.

Batre

La trilla (també anomenada batuda) de l’arròs es fa en les eres. Les eres són espais plans normalment circular y coberts de rajoles de fang. Varien en superfície segons les poblacions: a Pego eren de 18 a 25 metres de diàmetre, mentre que a l’Albufera no arribaven als 15 més que excepcionalment (com al Palmar).[6][3]

Ventar

 El gra serà amuntonat amb pales, rastells i tregilles en un extrem de l'era i si el vent era favorable s'iniciava el ventat. El gra es llançava a l'aire amb la pala i aquest es portava el pallús, ja que l'arròs és més pesat i queia als peus del ventador. Algunes vegades, per treure la palla que el vent no podia arrossegar, un home es cobria amb un sac i es col·locava sota del ventador per, amb un ramàs, anar retirant-la.[5]  

Per llegir mes pitja l'enllaç:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Conreu_de_l%27arr%C3%B2s#/media/Fitxer:2013-09-08_Sega_de_l'arr%C3%B2s_a_m%C3%A0_a_Catarroja_03.jpg

                                                        *   *   *

ARRÒS BOMBETA DE MALLORCA.

Al nostre marjal cultivam arròs de la varietat bombeta. La tasca de plantar l’arròs ens ocupa, principalment, entre els mesos d’abril i setembre de cada any, que és el termini que hi ha entre la sembra i la recol·lecció de l’arròs. Dins l’agost, l’arròs comença a espigar i al setembre, durant la segona quinzena, el solem segar.

Després de secar-lo i ventar-lo per llevar impureses, el guardam dins ses saques per, una vegada ha reposat, dur-lo a pelar a mesura que ens arriben les comandes. D’aquesta manera aconseguim fer la venta directa d’un producte autòcton acabat de pelar i entregat en el format que més s’adapti al client.


Per llegir mes pitja l'enllaç:    https://esmarjal.com/arros-bombeta/
  
*   *   *

ELS DURS I COMPLICATS INICIS DEL CULTIU D'ARRÒ A S'ALBUFERA


La segona quinzena del mes de juny és l’època de sembra de l’arròs que es cultiva a sa Pobla, actualment en terra de regadiu. Un cultiu, el de l’arròs, que data de l’any 1900, conreat  fins ben entrats els anys seixanta del passat segle, com veurem al llarg d’aquest reportatge.


Per llegir mes pitja l.'enllaç:https://www.foravila.net/reportatges/els-durs-i-complicats-inicis-del-cultiu-darros-a-salbufera/

                                                                  *   *   *

ASOCIACIÒ PER EL DESENVOLUPAMENT BIOCULTURAL


Dissabte 16, vam veure com la llavor va fer un planter excel·lent: gran, sà i bell. Van ser moltes les persones que van voler col·laborar amb la sembra del planter a les veles que vam condicionar per a fer-ho. Els més experimentats van ensenyar el que sabien als més joves, i vam acabar la diada amb un arrosset brut, com és costum a sa Pobla. Van venir a gravar el dia la televisió autonòmica IB3, pel programa d'”Uep, com anam?”, del pobler Antoni “Ballador”.

L'amo en Miquel Negret

ARRÒS TRADICIONAL DE S'ALBUFERA
pagina al facebook

Per llegir mes pitja l'enllaç: https://www.facebook.com/Arr%C3%B2s-Tradicional-de-sAlbufera-149302315231838/?ref=page_internal

*   *   *

UEP COM ANAM: SEGAREM ARROS
capitol 125 de  3 d'octubre 2018
Cronometrar; minut 46.42 / 1.21.30

Per veure el programa pitja: https://ib3.org/carta?programId=ee7f5544-e6b0-475f-b102-47b6d0784497

                                                *   *   *

A LA PREMSA ALEMANA




                                                             *   *   *  
GASTRONOMIA

                          BENEFICIS I PERILLS PER LA SALUT

La llavor decorticada i/o sencera té importants propietats com antidiarreicastringent i demulcent i nutritiu a nivell dèrmic. Altres accions reconegudes són com antiinflogístic i lleugerament analgèsic.

S'utilitza per a qualsevol tipologia de diarrea però sobretot d'aquelles de tipus infecciós i que cursen amb febre. En la zona del llevant peninsular té ampli ús popular la decocció o "aigua d'arròs" i l'emulsió o "orxata d'arròs" com antiinflamatori intestinal. L'arròs també és un bon remei en les úlceres gastroduodenals, la colitis ulcerosa, la malaltia de Crohn, inflamacions osteoarticulars i afeccions cutànies (furónculs i abscessos) i cosmètica en general.

L'arròs integral té especial interès en les hiperlipèmies i la prevenció de l'arterioesclerosi.

Actualment s'investiga amb un poliòsid (també present en la civada, el blat i el blat de moro) que té propietats com antitumoral.

·        Si es consumeix amb massa freqüència pot causar restrenyiment.

·        A causa del seu alt contingut en hidrats de carboni no es recomana menjar arròs massa sovint en dietes de règim atès que pel seu contingut calòric això provocaria un augment de pes[14]

·        La presència d'àcid fític fa que les persones amb dificultats per absorbir cations com el calci,el zinc o el coure hagin de moderar el seu consum


Per llegir mes pitja l'enllaç:      
https://ca.wikipedia.org/wiki/Arr%C3%B2s

*   *   *

ETS EL QUE MENJES

L’arròs és la mare dels ous de l’alimentació mundial. És, juntament amb el blat, l’aliment més consumit, però la investigació i les panxes ens diuen que el digerim molt millor que el blat i el gluten. Vaja, no es coneixen intoleràncies a l’arròs ni derivats i la societat més longeva, l’oriental, acompanya els plats amb arròs i no amb pa.

Per tot plegat és molt important menjar-lo, i per això és important saber, d’entrada, que l’arròs blanc (i tot el que sigui blanc, en general, a la cuina) és blanc perquè és refinat i, per tant, no ens beneficia; al contrari, a sobre, ens perjudica. Entès això, vegem quin arròs hem de menjar i què té de bo!

. L’arròs blanc té un índex glucèmic més alt; és a dir, té una capacitat més ràpida i més alta per fer pujar la glucosa a la sang. En general, és un cereal que equilibra i calma el sistema nerviós; ajuda especialment en èpoques d’ansietat, de necessitat de dolç i de màxima concentració. A més, és la base de moltes dietes depuratives i curatives.




*   *   *

RECEPTES:

ACADÈMIA DE LA CUINA I EL VI DE MALLORCA

ARRÒS DE MATANCES
Jaume Cladera
Novembre  2.019
Sa Caseta Vella , Santa Margalida.

 Ingredients:

  • -Arròs bomba de Sa Pobla, (uns 70 grs. per persona)
  • -Tords
  • -Colomi
  • -Conill
  • -Costelleta dolça
  • -Pollastre de corral
  • -Porro
  • -Tomàtiga
  • -Alls
  • -Carxofa
  • -Pèsols de bullir
  • Pebrebò, canyella, totes espècies  i sal.
Rave i pebre verd per acompanyar.


Per llegir aquesta i 16 receptes mes pitja l'enllaç;    http://www.academiadelacuina.org/p/arroces.html?m=1


*   *   *

ES SECRET; GRASTONOMIA DE MALLORCA

ARROS BRUT (Conxa Thomàs) 37 

 

Ingredients:  Oli 'oliva, carn de pollastre, carn de porc, 2 tords, 1 ceba, 2 tomàtigues de ramellet, carxofes esclata-sangs, mongetes, pèsols sal,safrà,  pebrebò i arròs.


Elaboració:
Se sofregeix la  carn, 1 ceba i 2 tomàtigues. Es posa aigua i es bull una estona. Després es cola i s'afegeix al  al brou la carn de pollastre i els tords. S'afegeixen les verdures restants, els esclata-sangs,  les espècies i més tard l’arròs.

Per llegir aquesta i 40 receptes mes pitja l'enllaç ;  http://cuinatamallorca.blogspot.com/p/arroces.html


*   *   *

A LA CUINA VEGANA

ARRÒS BRUT AMB PICORNELLS

Fa uns dies, el meu bon company Tomeu Torrens, que viu a sa Pobla, sabent que cercava un arròs bomba pobler que fos ecològic, em va regalar un saquet d'un arròs d'aquells tan bons. El produeix en Guillem Serra a les veles de son Fornari de lAlbufera. Una producció feta amb consciència, sense pesticides ni abonaments químics.


Aquest arròs, és com els d'un temps, batut damunt lera. He recordat la meva infància quan ma mare em donava larròs per triar per si tenia pedretes. El sabor del gra, com totes aquelles coses fetes amb esment i tradició, és immillorable. Per provar-lo, què millor que fer una de les receptes més tradicionals de la nostra gastronomia, l'arròs brut. No espereu trobar-hi, conill, ni colomí, ni ànec, ni llebre, ni porc, ni cap tipus de carn, però no passeu ànsia, el seu gust no vos decebrà.

Ingredients 
Per a 4 persones

Per a l'arròs 
280 g d'arròs bomba 
250 g de picornellS
3 carxofes 
1 ceba
2 tomàtigues de ramellet 
50 g de pèsols de bullir
50 g de mongetes planes 
50 g de pèsols de bajoca

Oli, sal, pebre bo, pebre bord, pebre de cirereta (opcional), mescla despècies (nou moscada, clau, canyella i pebre bo de Jamaica), cúrcuma o safrà.


                                                                  *   *    *

REHABILITACIÓ DE SES VELES 

PROJECTE FI DE CARRERA ENGINYERIA TÈCNICA AGRÍCOLA JOSEP JUAN SERVERA TOUS



6.2. Aspectes agronòmics del cultiu arrosser. 

Introducció.

 A continuació anem a fer un repàs de les principals característiques agronòmiques que afecten al cultiu arrosser, per tal de poder fer una proposta adaptada a la nostra zona de Ses Veles, amb la finalitat de poder fer una valoració econòmica dels costs reals del cultiu. 

Botànica i cicle vegetatiu de l’arròs. 

Per implantar un cultiu en una zona determinada, a més de tenir en compte els factors externs de l’ ambient on es vol dur a terme, s’ ha de tenir en compte la biologia de la planta així com el seu cicle vegetatiu per tal de sabre si la zona de sembra es capaç de oferir allò que requereix la planta per la seva pròpia biologia així com el cicle vegetatiu.

 L’arròs (Oryza sativa), explica Rosselló (2009) es una monocotiledònia de la família de les graminàcies. Les seves arrels son fibroses, fasciculades i primes. La tija erecte, cilíndrica fistulosa i nuosa sol assolir en funció de les condicions de cultiu i espècie uns 30-120 cm. Les seves fulles son alternes amb limbe lineal, agut, llarg i pla. En quant a les seves flors podem dir que son de color ver clar disposades en espiguetes el conjunt de les quals constitueix una panícula gran terminal estreta i penjant després de la floració donant lloc posteriorment a fruits en cariòpside.

Es un cereal d’estiu que es sembra des del 10 Abril fins al 15 de Maig i es recull durant el mes de Setembre tal i com ens assegura Siquier i altres pagesos entesos de Sa Pobla així com també Rosselló (2009) cita el mes d’Abril com a l’època de sembra o plantació de l’arròs. 

El seu cicle de cultiu ve marcat per unes fases molt conegudes per als agricultors, ja que marquen les necessitats i treballs en cada moment tals com: Sembra-NascènciaArrelat-Afillonament-Encanyat-Espigada-Maduració. Es fa necessari conèixer les característiques de les plantes per entendre de millor manera el maneig del cultiu. 

L’ arrel primària no desenvolupa una funció nutritiva, sinó essencialment d’ancoratge al terreny. Les arrels embrionàries degeneren ràpidament i son substituïdes per corones d’arrels que, posteriorment, es formen en cada nus situat a la base de la tija. Acte seguit les arrels es van desenvolupant progressivament en cada tija formant durant l’afillonament i molt freqüentment també en nusos mes elevats, com en el cas del transplantament. 

Durant la floració acaba la formació i desenvolupament de les arrels, l’absorció de nutrients s’ atura durant la fase de maduració lactea, 10-15 dies despres de la floració. 

Passats 20-30 dies de la sembra, explica Rosselló (2009), la plàntula comença la diferenciació de les tiges secundàries o afillament. Tot i que es poden formar moltes tiges en condicions normals cada planta produeix de 2 a 4 tiges fèrtils. Les temperatures excessivament fèrtils redueixen o inhibeixen l’afillonament així com també l’excessiva altura de la capa de aigua, el terreny poc fèrtil, l’elevada densitat de sembra, el transplantament massa profund o realitzat amb plantes excessivament desenvolupades. 

Després de la floració, l’altura de les tiges formades durant l’afillonament es similar a la de la tija principal.

 Les fulles situades a la base de la tija exerceixen una acció d’ aliment essencialment a favor del sistema radicular. La darrera fulla s’ anomena “bandera”, que juntament amb la penúltima desenvolupen, en major mesura que les demes, un paper molt important per a la formació de la panícula i dels grans. La fulla bandera a vegades roman erecte durant la floració i s’ inclina tan sols amb la maduració completada.

 La flor, l’espigat o emergència de la panícula, es simultània amb l’obertura de les flors situades en l’àpex de la panícula; les dues fases es confonen. La panícula emergeix completament en 8-15 dies. La disminució de la temperatura durant aquestes fases pot produir malformacions i ser causa d’esterilitat floral. De la mateixa manera que la temperatura influeix en aspectes vitals per al desenvolupament de la planta com la floració i el creixement, depenent de la varietat, el fotoperíode pot jugar un paper molt important en el resultat final del propi desenvolupament vegetatiu de la planta. 

La formació del gra es completa en un període de temps variable, entre els 30 i 60 dies després de la floració; no obstant es troba morfològicament complet als 10-15 dies. Una cop s’ha format l’ embrió, el gra d’ arròs s’ eixample en la seva base, i més tard s’allarga; la darrera part en formar-se es la central, on en algunes varietats pot quedar una banda midonosa, índex de una maduració imperfecte.

Com a conseqüència i després del transport d’elements plàstics acumulats per la planta en diferents òrgans vegetatius, es forma el fruit anomenat arròs càscara o pellofa, que consisteix en el gra envoltat per les glumilles, que son vestigis de la flor. El gra d’arròs pot tenir un aspecte totalment translúcid o pot ser opac en la part central o centre-lateral mes o menys extensa del gra; aquesta zona anomenada “perla”, es de color blanc lletosa; la variabilitat d’aquest element característic depèn de la varietat i de les condicions de maduració. A vegades la perla es molt amplia i s expandeix per tot el gra, de manera que s’ anomena gra guixos.



  Per llegir mes pitja l'enllaç:    file:///C:/Users/pepma/Downloads/Memoria%20i%20annexes.pdf

                                                                      *   *   *

CONREU DE L’ARRÒS I L’EXPLOTACIÓ DE L’ALBUFERA DE MURO I SA POBLA

 Ho edita:  Ca s’artiller  Autor; Miquel A Tortell










*   *   *

VIDÈOS: 
CONRREU DE L'ARROS A SA POBLA






*   *   *

FOTOS;

EL MEU EXPERIMENT; ARROS SEMBRAT AMB DEGOTEIG










*   *   *
FOTOS ASOCIACIÓ BIOCULTURAL




































 











Comentarios

Publicar un comentario