COMPOST. El cicle natural de la matèria organica.

 Amb poques paraules, es convertir , la matèria  orgànica una vegada  compostada, en fertilitzant.

Però es un descobriment modern?

Si tens un grapat d’anys, recordaràs que a les cases existia lo que se diu sa bassa. Era la part baixa que les cases de poble tenien al corral, a on tiraven els deixalles del menjar, les fulles dels arbusts, les herbes  i que a mes estava connectada amb l’excusat o lloc comú.

Tots aquets elements, s’anaven desfent, deixant  una pols de color obscur que era el miracle per les plantes i hortalisses.

Al camp el mateix procediment es feia amb el fems dels animals, els cavalls, les vaques, les ovelles, conills  i altres herbívors.  En aquest cas se feia un munt  que se deia es femer, que de la mateixa manera tornava  amb el miracle per els arbres, i pels cultius de tota casta.

Veus com ara en tornat a recordar un temps passat però ben de moda.

El compost es fa de la mateixa manera, amb l’ajuda de tècniques modernes  per ajudar amb el procés de compostatge.  Ho pots fer a cassa si tens un pati, a l’hortet o al camp si tens a on.

Si estàs interessat podràs veure com fer-ho als escrits, PDF, o vídeos  que venen a continuació on s’explica amb tot detall.

Mols d’arbres, de manera natural, composten les seves fulles  fent una capa que els protegeix de plantes invasores, o crea un sol adequat per la pròpia reproducció,  on a mes  també els hi donen humitat amb les èpoques seques. Recorda la fullaca de pi, de  mata, o  el garrover per anomenar ne un parell.

El procés (compostatge)  no es mes que retornar el nutrients, minerals  al sol on les hi toca viure per tornar-los aprofitar pel creixement de noves fulles i branques joves. Es el cicle natural.

En el cas de fems, per dir-ne un, fems d’ovella , se fa un munt  de forma allargada mes o manco un metre d’altura, al aire lliure, que conservi la humitat,  i que de pas es vagi removent, i estarà llest per l’any següent. Una manera de remoure el compost de manera natural poder esser amb l’ajuda de gallines, controlant  perquè no escampin massa amb ajuda de branques seques.

Amb el cas de compost dels restes de la cassa, es pot fer amb una compostera que la podràs fer de manera senzilla o de les que estan disponibles al mercat.

Al final, veuràs com les teves hortalisses, tenen un vigor que els ajuda a produir els fruits i al mateix temps les resguarda de moltes plagues.

Esper que sigui útil aquest petit escrit i disfrutis de les teves hortalisses i a le vegada facis real la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació. 









El compost és matèria orgànica que ha estat descomposta i reciclada per a ser usada com un fertilitzant orgànic i esmena del sòl. El compost és un ingredient clau en l'agricultura ecològica. En el seu nivell més simple, el procés de compostatge requereix fer un munt de matèria orgànica humida (fulles, residus de cuinar) i esperar que els materials es degradin dins del sòl després de passar un període de setmanes o de mesos. El compostatge modern és un procés amb diverses etapes estretament controlat amb les aportacions d'aigua, d'aire i de materials amb carboni i nitrogen ben mesurades. Esmicolar ajuda al procés de descomposició de la matèria vegetal, afegir-hi aigua i assegurar l'aireig correcte a base de voltejar regularment la mescla. Els cucs de terra i els fongs disgregaran posteriorment el material. Els bacteris aerobis gestionaran el procés químic convertint les entrades de material en calor, diòxid de carboni i amoni. L'amoni posteriorment serà convertit pels bacteris en nitrits que són fertilitzants i en nitrats a través del procés de la nitrificació.



https://ca.wikipedia.org/wiki/Compost

És l’opció ideal per compostar les restes vegetals generades en un habitatge sense jardí ni terra, és a dir, sense accés natural dels descomponedors del sòl. El vermicompostatge és un procés aeròbic, lliure de males olors i transformador de matèria orgànica a través de l’acció descomponedora dels cucs. Aquests cucs, a través del seu tub digestiu i amb l’acció combinada de microorganismes, transformen la matèria orgànica en vermicompost, encara amb major contingut de nutrients i millor estructura que el compost, ideal per abonar cossiols d’interior i terrasses. A més, produeixen adob líquid, el lixiviat. Regant les plantes amb aquest líquid diluït en una proporció d’una part de lixiviat en tres parts iguals d’aigua, s’enriqueixen aportant nutrients. Amb una concentració encara més diluïda es poden polvoritzar les fulles com a insecticida natural.



https://www.amicsdelaterra.org/wp-content/uploads/2020/11/ManualCompostatge_AmicsdelaTerraMallorca_def.pdf



MANUAL BASIC PER FER COMPOST PDF


https://www.amicsdelaterra.org/wp-content/uploads/2020/11/ManualCompostatge_AmicsdelaTerraMallorca_def.pdf

APRENEM A COMPOSTAR  PDF



https://residus.gencat.cat/web/.content/home/ambits_dactuacio/sensibilitzacio/material/dossier_pedagogic_final.pdf


Bones pràctiques agràries per a la prevenció del risc de nitrats



http://www.biosferamenorca.org/WebEditor/Pagines/file/GRINMED.pdf


EL COMPOSTATGE EN AGRICULTURA ECOLÒGICA



http://pae.gencat.cat/web/.content/al_alimentacio/al01_pae/05_publicacions_material_referencia/arxius/FT20_CompostatgeAE.pdf

VIDEO

TECNIQUES PER FER COMPOSTATGE



https://www.youtube.com/watch?v=e4poW8buvVU



Comentarios