EL GARROVER

 El nom es d’origen persa, Ceratonia Siiqua, que ve a dir-se barram d’ase, podem dir  que es utilitzat d’abans de que hi hagués historia escrita.

La llavor de la garrova, es coneguda de ben antic fins i tot que dona nom al Quirat “Quilate” ja que era utilitzat com unitat de pes per les joies o per les espècies (0,2grams)

El cultius es fa bàsicament per germinació de la llavor, i mes endavant per empelt per aconseguir la varietat que volem.

De manera natural, neix baix els arbres, per les llavors amagades baix la capa de fulla durant l’època de pluges. Així que si volem imitar per cuidar-lo podem fer un planter utilitzant un bon compost natural i ben drenat amb la finalitat de que arreli be.

Posa’m  les llavors 24 hores amb remull, una vegada inflada  les col·loquem a dins cossiols mantenint la humitat. Als dos anys podem empeltar-los.

 De les propietats del seu fruit, podem dir que es ric en sucres de absorció lenta, així com minerals (ferro, calci, magnesi, zinc i fòsfor). Es antidiabètic, te antioxidants i pot disminuir el risc de malalties de càncer.

L’arbre pot arribar a 10 metres d’altura i pot viure fins a 200 anys, es molt resistent a la sequera, ja que arrela profundament. Igualment també es resistent a les malalties actuals.

El manteniment, consisteix amb les podes  que podrem llegir amb deteniment al llibre editar per J Rallo que tens bes  a baix, així com els modes d’empelt acompanyat amb vídeos  que esper es sigui útil.

Dir que actualment es l’arbre de moda per plantar, sobre tot per el preu de garrofí, i a mes de les possibilitats de les farines i les seves utilitats amb rebosteria. Tens l’enllaç a  la garrova  per conèixer receptes i postres

















INDEX.

L'ARBRE

COMPORTAMENT DISTINTES VARIETATS GARROVER

CULTIU

LA GARROVA

PROPIETATS

CURIOSITATS

MANTENIMENT

VIDEO : SEMBRA GARROVER DE LLAVOR A L’ANTIGA

VARIETATS LOCALS   GARROVERS

HISTORIA CULTURAL DEL GARROVER. PDF


             *           *             *

L'ARBRE

És un arbre propi de la zona del litoral mediterrani compresa entre els 0 i els 600 metres d'altitud i, més excepcionalment, sobre els 400 metres d'altitud en la zona prelitoral.

 Acostumen a créixer en zones assolellades i de sols calcaris i ben drenats, on el pH variï entre 6 i 8'5 i la capa d'humus del terra sigui pobre. Suporten bastant bé la sequera i les fortes ventades i és molt resistent a les plagues i malalties. No suporta temperatures inferiors a -6ºC ni una pluviositat superior als 675 mm/any.

És un arbre de reproducció per llavors, tot i que també es pot donar a través d'esqueixos i empelts; és un arbre de creixement lent i poden arribar a viure fins a més de 200 anys

Per llegir mes pitja l'enllaç:   https://ca.wikipedia.org/wiki/Garrofer


COMPORTAMENT DISTINTES VARIETATS GARROVER

 Introducció El garrover (Ceratonia siliqua. L) és un cultiu tradicional de Mallorca i d’Eivissa. El garrover és una espècie trioica que pot ser d’un sòls sexe, mascle o femella, o bé, hermafrodita. Cada zona productiva utilitza només material autòcton.

Enfront a la necessitat i a la preocupació de EIG per al desenvolupament científic i econòmic de les activitats agràries, en particular, les relacionades amb el cultiu del garrover i la valoració de la garrova i els seus derivats, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, en els camps del desenvolupament científic i econòmic de les activitats agrícoles, en particular, les relacionades amb el cultiu de la garrova i els seus derivats. Per això, per contribuir a la millora d’aquest cultiu a les Illes Balears, és interessant establir un camp experimental del cultiu del garrover.

 L’objectiu del present assaig és avaluar el comportament agronòmic i tecnològic de diferents varietats de garrover per a la futura elecció varietal de noves plantacions sostenibles de Mallorca.

VARIETATS

Varietat Origen Sexe

Bugadera Mallorca Femení

D’en Pau Mallorca Femení

Bajoca Mallorca Femení

Duraió (clon Crespi) Mallorca Femení

Duraió (clon EiG) Mallorca Femení

 Duraió (I-40) Mallorca Femení

Mollar Mallorca Femení

Pic d’abella Mallorca Femení

Vera Mallorca Femení

Bord Granja Mallorca Femení

Vermella Llucmajor Mallorca

Femení 2-12 Mallorca Hermafrodita

 Des Mestres Mallorca Hermafrodita

Sa Llebre Mallorca Hermafrodita

Lloseta Mallorca Hermafrodita

N-35 Mallorca Hermafrodita

 Per llegir mes pitja l'enllaç:  http://www.caib.es/sites/irfap/ca/garrover-85641/


CULTIU

El garrover es fa als costers i terres primes en zones càlides. Es poc exigent en quan a la qualitat del sòl i als cultius. 

- REPRODUCCIÓ 

Se sol sembrar de planter, al finals de l’hivern o de l’estiu (per Sant Miquel) per aprofitar la humitat de les pluges d’hivern. A ses Sitges n’hem fet planter, però també ha vegades n’hem sembrat directament (trossos de garrova una mica esclafats) Si el garroví es manté un dia banyat amb líquid de bateria (els àcids ajuden a la germinació) es pot sembrar superficialment en un cossiol, i a la setmana o dues ja mostra les primeres fulletes. Si es fa entre vidres en serradís (que es troba a les fusteries) es pot comprovar que al néixer la primera fulla ja té una llarga arrel
 Per llegir mes pitja l'enllaç:    http://sessitges.com/wp-content/uploads/2013/10/10-El-garrover.pdf



LA GARROVA

A Mallorca, sempre s’ha tingut, com a germana pobre. S’utilitzava per donar menjar als animals,  que o be pasturaven baix el arbres, tudant la mitat de la producció. Altres vegades es recollien amb fullaca i per posar a la menjadora dels cavalls, ovelles o fins i tot porcs. També  utilitzada amb l’elaboració de pinsos  per ovella.

D’altra banda, hi ha molta llegenda en la seva historia gastronòmica. Deien que servia per fer el ja famós Palo (per el seu color negra)  També per fer cafè, o xocolata en pla d’estafa.

Tot això ha anat canviant,  a partir del  descobriment per la industria química de les propietats del garrofí (la llavor)  que a mes sempre ha tingut un valor noble, des de temps antics utilitzat com a mesura de pes per les joies. (al voltant de 0.2 grams). Mira per on.

Però de menjar per pobres a passat a esser  molt valorat per les seves propietats,  digestives, nutricionals i fins i tot medicinals, basta llegir a continuació totes les seves avantatges  ja sigui en farina com en Jarabe o en pols  soluble  per enriquir les begudes calentes  substituint als cacaos.


Per llegir mes pitja l'enllaç:    https://granjasosteniblemallorca.blogspot.com/2020/10/la-garrova.html


PROPIETATS

És un aliment molt energètic ric en sucres, però de baix índex glucèmic. Això es tradueix que aquests sucres són d'absorció lenta, alliberant a poc a poc l'energia i evitant els becs de sucre a la sang. Té a més una notable quantitat de fibra, augmentant així la sacietat, i aporta minerals com ferro, calci, magnesi, zinc o fòsfor, a més d'algunes vitamines del grup B i A. És baix en greixos i no conté gluten ni lactosa, almenys en la forma natural.

Estudis recents com una investigació en què van participar científics del Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura, dependent del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CEBAS-CSIC), defensa les propietats beneficioses del D-pinitol, una substància present de forma natural a la beina de garrofa. Els treballs apunten a les propietats antidiabètiques, antioxidants i amb potencial per disminuir el risc de desenvolupar malalties com el càncer.

Per llegir mes pitja l'enllaç:    https://www.directoalpaladar.com/ingredientes-y-alimentos/que-algarroba-propiedades-uso-cocina-alimento-moda


CURIOSITATS

Les llavors del seu fruit són de pes força uniforme, al voltant dels 0,2 grams cadascuna; s'utilitzaven en l'antiguitat per a pesar joies i gemmes, del seu nom en grec antic κεράτιον (keration) prové el mot quirat, mesura encara avui vigent en joieria.

 Per llegir mes pitja l'enllaç:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Garrofer


MANTENIMENT

EMPELT DE GARROVER

J RALLO PAG  56

Quins són els tipus d’empelt que més es practiquen? Dels de gemma, l’escudet, el de placa i el d’estella i dels de muda, el de corona en l’escorça i en plançons de 0,8 a 1,2 centímetres el d’encadellat.

 Alguna apreciació sobre les dates? Els de muda convé fer-los prest, cap al final de febrer o al principi de març, segons com vingui l’estació. Les mudes es poden obtenir en el moment d’empeltar-les, però les varetes és millor collir-les cinc o sis dies abans. Se’ls eliminen els folíols, es deixen els pecíols i es guarden en fred ben embolicades amb plàstic fins al moment d’utilitzar-les.

  Per llegir mes pitja l'enllaç:   https://www.caib.es/sites/irfap/ca/publicacions-722/archivopub.do?ctrl=MCRST65ZI94415&id=94415




Existeix un problema de manca d’empeltadors qualificats i no hi ha prou oferta de planter empeltat atesa la gran demanda dels darrers anys. A més, els arbres que s’han sembrat a través de l’ajuda de replantació de la Conselleria d’Agricultura han d’estar empeltats obligatòriament abans de dos anys posteriors a la sol·licitud de l’ajuda. Tot un cúmul de circumstàncies que ens ha impulsat a posar en marxa aquest projecte.

Amb vídeos d’empelt de garrover

Per llegir mes pitja l'enllaç:   https://apaema.net/project/garrovers-eco-en-produccio/ 



PODA DEL GARROVER   J RALLO PAG 104

Sis o vuit anys pots estar sense tenir-lo de podar, mes no el podi qualsevol si arruïnar-lo no vol. No estalviïs cap dobler per pagar bon podador, que en això d’estalviar molt i molt te pot penar. Garroveral mal podat fés compte que s’ha cremat, que la rama mal tallada tard o mai és recobrada.

Què ens diu sobre la poda del garrover? He volgut començar amb aquests aforismes, que posen de manifest la idea que sobre la poda del garrover es tenia fa més de cent cinquanta anys. A Mallorca sempre s’ha dit que, el garrover «el poda el vent», frase que vol dir que, a aquesta activitat, no s’hi donava gaire importància, segurament perquè el cultiu del garrover era pràcticament d’arbres disseminats. Però amb les noves plantacions, l’interès actualment guanya importància.

 Per llegir mes pitja l'enllaç:   https://www.caib.es/sites/irfap/ca/publicacions-722/archivopub.do?ctrl=MCRST65ZI41081&id=41081



VIDEO : SEMBRA GARROVER DE LLAVOR A L’ANTIGA



Per llegir mes pitja l'enllaç:      https://www.youtube.com/watch?v=t3M4iVLYSJg


VARIETATS LOCALS   GARROVERS


CATALEG


Per llegir mes pitja l'enllaç:     https://varietatslocalsib.com/ca/webcataleg

HISTORIA CULTURAL DEL GARROVER. PDF



 Per llegir mes pitja l'enllaç:     https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4961859.pdf

EL GARROVER: Aprenem a fer planter amb Uep! Com anam?



Comentarios