El nom es d’origen persa, Ceratonia Siiqua, que ve a dir-se barram d’ase, podem dir que es utilitzat d’abans de que hi hagués historia escrita.
La llavor de la garrova, es coneguda de ben antic fins i tot
que dona nom al Quirat “Quilate” ja que era utilitzat com unitat de pes per les
joies o per les espècies (0,2grams)
El cultius es fa bàsicament per germinació de la llavor, i mes
endavant per empelt per aconseguir la varietat que volem.
De manera natural, neix baix els arbres, per les llavors
amagades baix la capa de fulla durant l’època de pluges. Així que si volem imitar
per cuidar-lo podem fer un planter utilitzant un bon compost natural i ben
drenat amb la finalitat de que arreli be.
Posa’m les llavors 24
hores amb remull, una vegada inflada les
col·loquem a dins cossiols mantenint la humitat. Als dos anys podem empeltar-los.
De les propietats del
seu fruit, podem dir que es ric en sucres de absorció lenta, així com minerals
(ferro, calci, magnesi, zinc i fòsfor). Es antidiabètic, te antioxidants i pot
disminuir el risc de malalties de càncer.
L’arbre pot arribar a 10 metres d’altura i pot viure fins a
200 anys, es molt resistent a la sequera, ja que arrela profundament. Igualment
també es resistent a les malalties actuals.
El manteniment, consisteix amb les podes que podrem llegir amb deteniment al llibre
editar per J Rallo que tens bes a baix, així com els modes d’empelt acompanyat
amb vídeos que esper es sigui útil.
INDEX.
L'ARBRE
COMPORTAMENT DISTINTES VARIETATS GARROVER
CULTIU
LA GARROVA
PROPIETATS
CURIOSITATS
MANTENIMENT
VIDEO : SEMBRA GARROVER DE LLAVOR A L’ANTIGA
VARIETATS LOCALS GARROVERS
HISTORIA CULTURAL DEL GARROVER. PDF
* * *
L'ARBRE
És un arbre propi de la
zona del litoral mediterrani compresa entre els 0 i els 600 metres
d'altitud i, més excepcionalment, sobre els 400 metres d'altitud en la zona
prelitoral.
Acostumen a créixer
en zones assolellades i de sols calcaris i ben drenats, on el pH variï entre 6
i 8'5 i la capa d'humus del terra sigui pobre. Suporten bastant bé la sequera i
les fortes ventades i és molt resistent a les plagues i malalties. No suporta
temperatures inferiors a -6ºC ni una pluviositat superior als 675 mm/any.
És un arbre de
reproducció per llavors, tot i que també es pot donar a través d'esqueixos i
empelts; és un arbre de creixement lent i poden arribar a viure fins a més de
200 anys
COMPORTAMENT DISTINTES VARIETATS GARROVER
Introducció El garrover (Ceratonia siliqua. L) és un cultiu tradicional de Mallorca i d’Eivissa. El garrover és una espècie trioica que pot ser d’un sòls sexe, mascle o femella, o bé, hermafrodita. Cada zona productiva utilitza només material autòcton.
Enfront a la necessitat i a la preocupació de EIG per al
desenvolupament científic i econòmic de les activitats agràries, en particular,
les relacionades amb el cultiu del garrover i la valoració de la garrova i els
seus derivats, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, en els
camps del desenvolupament científic i econòmic de les activitats agrícoles, en
particular, les relacionades amb el cultiu de la garrova i els seus derivats.
Per això, per contribuir a la millora d’aquest cultiu a les Illes Balears, és
interessant establir un camp experimental del cultiu del garrover.
L’objectiu del
present assaig és avaluar el comportament agronòmic i tecnològic de diferents
varietats de garrover per a la futura elecció varietal de noves plantacions
sostenibles de Mallorca.
Varietat Origen Sexe
Bugadera Mallorca Femení
D’en Pau Mallorca Femení
Bajoca Mallorca Femení
Duraió (clon Crespi) Mallorca Femení
Duraió (clon EiG) Mallorca Femení
Duraió (I-40)
Mallorca Femení
Mollar Mallorca Femení
Pic d’abella Mallorca Femení
Vera Mallorca Femení
Bord Granja Mallorca Femení
Vermella Llucmajor Mallorca
Femení 2-12 Mallorca Hermafrodita
Des Mestres Mallorca
Hermafrodita
Sa Llebre Mallorca Hermafrodita
Lloseta Mallorca Hermafrodita
N-35 Mallorca Hermafrodita
CULTIU
El garrover es fa als costers i terres primes en zones càlides. Es poc exigent en quan a la qualitat del sòl i als cultius.
- REPRODUCCIÓ
LA GARROVA
A Mallorca, sempre s’ha tingut, com a germana pobre. S’utilitzava per donar menjar als animals, que o be pasturaven baix el arbres, tudant la mitat de la producció. Altres vegades es recollien amb fullaca i per posar a la menjadora dels cavalls, ovelles o fins i tot porcs. També utilitzada amb l’elaboració de pinsos per ovella.
D’altra banda, hi ha molta llegenda en la seva historia gastronòmica. Deien que servia per fer el ja famós Palo (per el seu color negra) També per fer cafè, o xocolata en pla d’estafa.
Tot això ha anat canviant, a partir del descobriment per la industria química de les propietats del garrofí (la llavor) que a mes sempre ha tingut un valor noble, des de temps antics utilitzat com a mesura de pes per les joies. (al voltant de 0.2 grams). Mira per on.
Però de menjar per pobres a passat a esser molt valorat per les seves propietats, digestives, nutricionals i fins i tot medicinals, basta llegir a continuació totes les seves avantatges ja sigui en farina com en Jarabe o en pols soluble per enriquir les begudes calentes substituint als cacaos.
Per llegir mes pitja l'enllaç: https://granjasosteniblemallorca.blogspot.com/2020/10/la-garrova.html
PROPIETATS
És un aliment molt energètic ric en sucres, però de baix
índex glucèmic. Això es tradueix que aquests sucres són d'absorció lenta,
alliberant a poc a poc l'energia i evitant els becs de sucre a la sang. Té a
més una notable quantitat de fibra, augmentant així la sacietat, i aporta
minerals com ferro, calci, magnesi, zinc o fòsfor, a més d'algunes vitamines
del grup B i A. És baix en greixos i no conté gluten ni lactosa, almenys en la
forma natural.
Estudis recents com una investigació en què van participar
científics del Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura, dependent
del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CEBAS-CSIC), defensa les
propietats beneficioses del D-pinitol, una substància present de forma natural
a la beina de garrofa. Els treballs apunten a les propietats antidiabètiques,
antioxidants i amb potencial per disminuir el risc de desenvolupar malalties
com el càncer.
Per llegir mes pitja l'enllaç: https://www.directoalpaladar.com/ingredientes-y-alimentos/que-algarroba-propiedades-uso-cocina-alimento-moda
CURIOSITATS
Les llavors del seu fruit són de pes força uniforme, al voltant dels 0,2 grams cadascuna; s'utilitzaven en l'antiguitat per a pesar joies i gemmes, del seu nom en grec antic κεράτιον (keration) prové el mot quirat, mesura encara avui vigent en joieria.
Per llegir mes pitja l'enllaç: https://ca.wikipedia.org/wiki/Garrofer
MANTENIMENT
EMPELT DE GARROVER
J RALLO PAG 56
Quins són els tipus d’empelt que més es practiquen? Dels de
gemma, l’escudet, el de placa i el d’estella i dels de muda, el de corona en
l’escorça i en plançons de 0,8 a 1,2 centímetres el d’encadellat.
Alguna apreciació sobre les dates? Els de muda convé fer-los prest, cap al final de febrer o al principi de març, segons com vingui l’estació. Les mudes es poden obtenir en el moment d’empeltar-les, però les varetes és millor collir-les cinc o sis dies abans. Se’ls eliminen els folíols, es deixen els pecíols i es guarden en fred ben embolicades amb plàstic fins al moment d’utilitzar-les.
Per llegir mes pitja l'enllaç: https://www.caib.es/sites/irfap/ca/publicacions-722/archivopub.do?ctrl=MCRST65ZI94415&id=94415
Existeix un problema de
manca d’empeltadors qualificats i no hi ha prou oferta de planter empeltat
atesa la gran demanda dels darrers anys. A més, els arbres que s’han sembrat a
través de l’ajuda de replantació de la Conselleria d’Agricultura han d’estar
empeltats obligatòriament abans de dos anys posteriors a la sol·licitud de l’ajuda.
Tot un cúmul de circumstàncies que ens ha impulsat a posar en marxa aquest
projecte.
Amb vídeos d’empelt de garrover
Per llegir mes pitja l'enllaç: https://apaema.net/project/garrovers-eco-en-produccio/
PODA DEL GARROVER J RALLO PAG 104
Sis o vuit anys pots estar sense tenir-lo de podar, mes no
el podi qualsevol si arruïnar-lo no vol. No estalviïs cap dobler per pagar bon
podador, que en això d’estalviar molt i molt te pot penar. Garroveral mal podat
fés compte que s’ha cremat, que la rama mal tallada tard o mai és recobrada.
Què ens diu sobre la poda del garrover? He volgut començar
amb aquests aforismes, que posen de manifest la idea que sobre la poda del
garrover es tenia fa més de cent cinquanta anys. A Mallorca sempre s’ha dit
que, el garrover «el poda el vent», frase que vol dir que, a aquesta activitat,
no s’hi donava gaire importància, segurament perquè el cultiu del garrover era
pràcticament d’arbres disseminats. Però amb les noves plantacions, l’interès
actualment guanya importància.
Per llegir mes pitja l'enllaç: https://www.caib.es/sites/irfap/ca/publicacions-722/archivopub.do?ctrl=MCRST65ZI41081&id=41081
VIDEO : SEMBRA GARROVER DE
LLAVOR A L’ANTIGA
Per llegir mes pitja l'enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=t3M4iVLYSJg
VARIETATS LOCALS
GARROVERS
CATALEG
Per llegir mes pitja l'enllaç: https://varietatslocalsib.com/ca/webcataleg
Comentarios
Publicar un comentario